DuList IN

NAVALI NARODE! U subotu na Stradunu Festa od kamenica

Festa od kamenica

U subotu, 28.ožujka, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika te Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije od 11 sati na Stradunu ispred crkve sv.Vlaha , Udruga Stonski školjkari Ston ponudit će posjetiteljima slasne malostonske kamenice uz kapljicu županijskih vina.

Uz glazbu Tria Cabria i pristupačne cijene -jedna kamenica koštat će 5 kuna, a čaša vina 10 kuna, osladite se ovom gastronomskom delicijom, najboljom upravo u ovo proljetno vrijeme.

Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima.

Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) u restoranima Dubrovnika i Stona. Festa od kamenica je gastro manifestacija, koja je, osim ponude ovih školjki i jela prigotovljenih od njih (juha od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene kamenice na razne načine) popraćena i dalmatinskom pjesmom i kapljicom dobrog vina. Meso svježe kamenice je sivo-bijele boje, jedro, a ipak mekano, ugodnog morskog mirisa.

Dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, nježna, sočna i dobra okusa. Kod termičke obrade (kroz topla jela) kamenica gubi svoj prirodni okus i miris, ali organoleptička svojstva jela preuzimaju tu ulogu u obliku kompletiranja i oplemenjivanja cjelokupnog jela.

Kod nas se kamenica najviše rabi i jede svježa, živa, na ledu, kao hladno predjelo, odnosno uvodno jelo u gastronomskim dobro sročenom jelovniku. Uživajte!

 

Tekst: TZ Grada Dubrovnika

Pročitajte još

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist