Hrvatska

NAJKRAĆA PROTUPOŽARNA SEZONA Kanaderi ovo ljeto gasili 3 požara

NAJKRAĆA PROTUPOŽARNA SEZONA Kanaderi ovo ljeto gasili 3 požara

Završena je protupožarna sezona 2014. koja je zbog obilnih i dugotrajnih kiša bila najkraća do sad. Naime, prema izvješću MORH-a ovogodišnja sezona bila je najkraća i po kratkoći trajanja (78 dana) i po angažmanu zračnih snaga na požarištima (3 požara).

Zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a bile su tako angažirane na gašenju tri požara i to na Lastovu (Dubrovačko-neretvanska županija), Žrnovnici (Splitsko-dalmatinska županija) i lokaciji Marasovine (Šibensko-kninska županija), a sveukupno je kroz 204 leta ostvareno oko 28 sati naleta.

Od sada će se u stalnom dežurstvu nalaziti po jedan avion Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te jedan helikopter Mi-8 MTV. U slučaju potrebe, javljaju iz MORH-a, aktivirat će se i dodatne snage za gašenje požara iz zraka.

Do početka PP sezone (24. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze sudjelovale su u gašenju 6 požara (3 u Splitsko-dalmatinskoj, 2 u Šibensko-kninskoj i 1 u Zadarskoj županiji). Od navedenih požara, ističu se požar u Cisti Provo (13. ožujka) kojeg su gasila 2 Canadaira CL-415 i 1 Airtractor AT-802 F u trajanju 9 sati i požar u Jadrtovcu (10. lipnja), koji je gašen s istim brojem aviona u trajanju od 8 sati.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist