Aktualno

“Na tuđu barku se katran ne stavlja”

"Na tuđu barku se katran ne stavlja"

Dr.sc. Mirna Batistić, dr.sc. Vinicije Lupis i dr.sc. Nenad Jasprica u ime inicijativnog odbora Pelješki most predstavili su internetsku peticiju sa zahtjevom za izgradnju Pelješkog mosta, namjenjenu akademskoj zajednici, ali i svima ostalima koji smatraju da Pelješki most treba biti izgrađen.

– Pelješki most će povezati Dubrovnik u jednu cjelinu s ostatkom Hrvatske i koji će omogućiti da se ostali djelovi dubrovačke okolice, prije svih poluotok Pelješac i otok Korčulu, razviju onako kako zaslužuju – kazao je dr.sc. Nenad Jasprica, napomenuvši kako inicijativa ne djeluje na stranačkoj ni političkoj osnovi, već da je riječ o znanstvenicima poznatim u zemlji i inozemstvu po svojim dosezima u znanosti.

– Mišljenja smo da akademska zajednica općenito i ljudi koji djeluju u javnim ustanovama i institucijama i bave se znanošću i visokim obrazovanjem, iako imaju kapacitet, nisu dovoljno zastupljeni u javnosti. To je jedan od razloga što smo krenuli u ovo akciju. Peticiju, koju svi mogu potpisati, poslat ćemo predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću i predsjedniku Sabora Špremu – kazao je Japrica.

– Smatrali smo da je dužnost intelektualaca s hrvatskog juga da ukažu na ovaj problem. Djelujemo kao slobodni intelektualci i građani, nezadovoljni djelatnošću političara i stranaka, koji su posve zakazali. Tražimo da se naša Županija poveže s maticom zemljom, jer trenutna situacija nije logična – istaknuo je dr.sc. Vinicije Lupis, dodajući kako je već previše sredstava uloženo u pripremne radove te kako je zaludu trošiti novac za druga riješenja.

– Posebno je to bitno ako znamo da se namjerava novac ulagati u drugu državu, političku nesređenu i s dva entiteta, a s kojom imamo negativna povijesna iskustva, nedavna i prošla. Stara poslovica kaže da se na tuđu barku katran ne stavlja. Tražimo da se nastavi projekt izgradnje, jer će to značiti povezivanje ovog kraja s maticom zemljom na najbolji mogući način – kazao je Lupis iskazavši nadu da će ih podržati svi stanovnici ovog kraja, „od Ponte Prevlake u Konavlima do Lastova“.

Most na vratima od Ploča izabran je jer taj most predstavlja jedan od vrhunaca renesansne arhitekture, a čiji autor je Paskoje Miličević. Tada smo, kaže Lupis, u 15. i 16. stoljeću dokazali da znamo gradit mostove i imati kvalitetna rješenja, a postavlja se pitanje jesmo li sposobni i danas.

U nepunih 24 sata peticiju za izgradnju Pelješkog mosta potpisalo je 750 osoba. Peticiju možete potpisati ovdje.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist