Vaše vijesti

NA PETROVU SELU Pronađeni stećak i ostaci Crkve svetog Pankracija iz XI. stoljeća

NA PETROVU SELU Pronađeni stećak i ostaci Crkve svetog Pankracija iz XI. stoljeća

Istraživačka ekspedicija obitelji Ban (u sastavu Ivan, Božo i Ivica) konačno je u četvrtak, 8. listopada nakon četiri prethodne bezuspješne potrage i pretrage pronašla prvi stećak i druge ostatke crkve sv. Pankracija iz 11. stoljeća na Petrovu Selu.

Navedena veoma važna arheološka zona se nalazi na brdu ‘Vodice’, na lokaciji ‘Pongracijino’, oko 300 metara sjevernije od sadašnje crkve Gospe od zdravlja (Gospe od Vodice) na Petrovu Selu.
Jedan (prvi) stećak i neke druge ostatke (moguće temelje i kamene blokove) crkve sv. Pankracija na Petrovu Selu smo konačno uspjeli pronaći prvenstveno zahvaljujući ljubaznim i preciznim uputama gđe. Puljizević, rođ. Ivanković, jedne od suvlasnica zemljišta na kojem se nalaze ostaci crkve sv. Pankracija iz 11. stoljeća u Petrovu Selu, i tako postali prvi koji su nogom stupili na tu lokaciju poslije sigurno više od 50 godina u kojoj je ista bila sakrivena u neprohodnoj handrači…

Lokaciju za koju smo sada bili sigurni kako krije ostatke crkve sv. Pankracija i stećke smo pretražili ‘surfajući’, odnosno hodajući po daskama koje smo postavili iznad guste i neprohodne drače.

Koristili smo samo dvije daske dužine od po 2,5 metra koje smo naizmjenično postavljali po vrhovima (iznad) drače i tako hodali (‘surfali’) iznad drače tražeći stećak ondje gdje nam je gđa. Puljizević rekla da ćemo ga naći, 15-ak metara ispod kućarice za alat u vlasništvu njene obitelji, prislonjenog uz među doca …

Ali sama je sudbina htjela da ga doista i pronađemo, jer sam ja hodajući po dasci propao kroz gustu draču (prvi put) baš na metar od tog stećka … i da nije bilo tog ‘prsta sudbine’ ili ‘Božjeg znaka’ (ruke) koji nas je vodio, možda bi i ovaj put sv. Pongracije ostao sakriven za javnost. Ali Bogu hvala nije, otkrili smo i uz pomoć GPS uređaja točno locirali (ubicirali) i mapirali lokaciju tog vrijednog arheološkog nalazišta, te fotodokumentirali ono što smo u visokoj i gustoj drači zasad uspjeli pronaći i vidjeti…

Pronađeni stećak (nadgrobna ploča) naslonjen na među doca se prema kazivanju gđe. Puljizević prije nalazio na samom docu, ali je davno prije (vjerojatno prije više stoljeća) premješten uz među da bi se zemljište moglo koristiti za poljoprivredu (vinograd, maslinjak i pašnjak) … Na tom su docu davno prije uslijed erozije terena iz zemlje povremeno isplivavale ljudske kosti ili dijelovi ljudskih kostiju.

Petnaestak metara sjevernije od pronađenog stećka nalazi se kućarica za alat u vlasništvu obitelji Ivanković. Nepoznato je kad je ta kućarica izgrađena i moguće je da je izgrađena davno, prije 100 ili više godina. Također, je moguće da je ta kućarica izgrađena na dijelu ruševina crkve sv. Pankracija i/ili dijelom od kamena s ruševina te crkve…

Na lokaciji ‘Pongracijino’ na brdu ‘Vodice’ u Petrovu Selu (čest.zem. 562/3, 563, 564, 565, 566, 567, k.o. Petrovo Selo) se nalaze i brojni pravilno i pravocrtno građeni suhozidi zidani od lijepo klesanih kamenih blokova i/ili velikih kamenih ploča, što bi također trebalo pažljivo arheološki istražiti.

O točnim koordinatama prvi put sa zemljopisnim koordinatama točno locirane i fotodokumentirane vrijedne arheološke lokacije bit će promptno obaviješteni Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Dubrovniku i Dubrovački muzeji, Arheološki muzej radi daljnjeg provođenja sustavnog i detaljnog arheološkog istraživanja nalazišta, dokumentiranja i konzervacije nalaza i nalazišta, te radi određivanja adekvatnih mjera zaštite i stalnog konzervatorskog nadzora te vrijedne i važne arheološke zone sa spomenicima povijesti i kulture iz 11. do 13. stoljeća.

Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist