Grad

MUKE PO LIBERTASU Otkad Orašac nije dio Dubrovnika?

MUKE PO LIBERTASU Otkad Orašac nije dio Dubrovnika?

Čak 600 kuna mjesečno trebaju izdvojiti građani osuđeni na javni gradski prijevoz ukoliko žive i rade na relaciji Orašac – Župa dubrovačka!

Ili Trsteno – Župa dubrovačka… Naime, iako Orašac i Trsteno, ali i sva ostala naselja od Mokošice do granice s Općinom Dubrovačko primorje, administrativno pripadaju području Grada Dubrovnika, građani koji nemaju vlastiti prijevoz, pa autobusom moraju odlaziti na posao u Župu dubrovačku, moraju kupiti dva pokaza. Jedan koji vrijedi od Brsečina do Mokošice, i košta 300 kuna mjesečno, te drugi za područje Župe dubrovačke, koji vrijedi od Plata do Mokošice, a košta 300 kuna.

DuListu se, naime, javio ogorčeni građanin koji živi i radi upravo na relaciji Orašac – Župa dubrovačka. Želio je kupiti gradski i župski pokaz, no to mu nije pošlo za rukom, jer gradski pokaz vrijedi samo do Mokošice! Upitao se zašto ne može dobiti gradski pokaz, koji je ipak 50 kuna jeftiniji od primorsko-gradskog (na stranicama Libertasa nazvan je Primorje – Općina grad Dubrovnika, koji vrijedi za Primorje do Osojnika, Brsečina i Riđice) ili neku kombinaciju, koja bi bila jeftinija od dva pokaza po 300 kuna koje je primoran uzeti. Jer, ističe, Orašac pripada gradu Dubrovniku.

U gradu je, a nije…

Naš čitatelj odlučio je stoga kupiti pokaz za područje Župe dubrovačke, koji mu vrijedi do Mokošice, dok će od Orašca do autobusnog kolodvora u Dubrovniku, gdje se ukrcava na liniju za Župu, dnevno plaćati karte. Za povratak se, kaže, snašao jer se kući vraća sa suprugom. No, i dalje ostaje pitanje zašto stanovnici Orašca i ostalih mjesta koja administrativno pripadaju Gradu Dubrovniku ne mogu koristiti pokaze za grad Dubrovnik. Odnosno zašto je njihov posebna kategorija i vrijedi od Mokošice do Brsečina.

Direktor dubrovačkog Libertasa, Đuro Deranja odgovorio nam je sljedeće:
– Mjesečna građanska karta za područje Općine Župa dubrovačka je pokazna karta koja vrijedi za neograničeni broj putovanja za sve relacije sa područja Župe dubrovačke prema Gradu Dubrovniku i obratno i njezina cijena iznosi 300,00 kuna. Navedena karta vrijedi na autobusnoj postaji (stanici) Mokošica jer ista administrativno pripada užem području Grada Dubrovnika. Stanice Orašac i Trsteno administrativno pripadaju širem području Grada Dubrovnika. Distinkcija užeg i šireg područja Grada Dubrovnika napravljena je u skladu sa Statutom Grada Dubrovnika, točnije čl. 66. Statuta Grada Dubrovnika (razlika područja/gradski kotarevi-mjesni odbori) – naveo je u odgovoru Đuro Deranja.
Objasnio je i kako mjesečna karta za uže područje Grada Dubrovnika iznosi 250,00 kuna, dok za šire područje Grada Dubrovnika (do Brsečina/Riđice) iznosi 300,00 kuna. Sve „prigradske“ karte vrijede i za uže područje Grada Dubrovnika.

A olakšice?

– Točno je da osoba koja putuje na relaciji Župa dubrovačka – Orašac s pokazom Župe dubrovačke ne može doći do Orašca, već bi trebala imati dodatnu mjesečnu kartu za šire područje Grada Dubrovnika (Primorje), a što bi u ukupnom iznosu bilo 600,00 kuna. S obzirom na udaljenost u jednom pravcu Župa – Orašac koja iznosi cca 30 km ili u oba pravca 60 km te uzimajući u obzir visine pojedinačnih karata za navedene relacije, potpuno je i opravdana cijena koju bi navedena osoba trebala izdvojiti – smatra Deranja.

Đuro Deranja u svom odgovoru DuListu poziva se na čl. 66 Statuta Grada Dubrovnika u kojem piše kako su na području Grada osnovani Gradski kotarevi: Ploče iza Grada, Grad, Pile – Kono, Lapad, Montovjerna, Gruž, Komolac i Mokošica, te mjesni odbori: Osojnik, Ljubač, Gromača, Kliševo, Mrčevo, Riđica, Mravinjac, Dubravica, Brsečine, Trsteno, Orašac, Zaton, Koločep, Lopud, Suđurađ, Luka Šipanska i Bosanka.
No, članak 3. istog Statuta glasi: ‘U sastavu Grada su naselja: Bosanka, Brsečine, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubravica, Dubrovnik, Gornje Obuljeno, Gromača, Kliševo, Knežica, Koločep, Komolac, Lopud, Lozica, Ljubač, Mokošica, Mravinjac, Mrčevo, Nova Mokošica, Orašac, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Suđurađ, Sustjepan, Luka Šipanska, Šumet, Trsteno, Zaton, s pripadajućim morem.’

Dakle, u istom su ‘košu’ i Nova Mokošica, koja je u slučaju Libertasa uzeta kao granica, i Trsteno, i Orašac, i Ljubač, i Komolac u kojem vrijedi gradski pokaz…

U dubrovačkom Libertasu možda bi mogli razmisliti o uvođenju ‘olakšica’ za ovakve građane, kojih, vjerujemo, nema puno. Jer 600 kuna za dva mjesečna pokaza u današnjim okolnostima nije mali izdatak. A što ako bi slučajno oba supružnika živjela i radila na ovoj relaciji? To je izdatak od 1200 kuna mjesečno. Još je gori slučaj s Konavlima! Onaj tko primjerice živi u Trstenome, a radi u Cavtatu za mjesečni prijevoz autobusima morao bi izdvojiti visokih 850 kuna!

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist