Kultura

‘Moje staklo – moja strast’: Noć muzeja u Kneževu dvoru

Španjolska 19.st

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, u nedjelju, 18. svibnja, Dubrovački muzeji će otvoriti izložbu „Moje staklo, moja strast“ i upriličiti glazbeno-scenski kolaž u suradnji s udrugom Sve ostalo je glazba.

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru u sklopu akcije „Sakupljači – pokažite svoje zbirke“ postavlja izložbu staklenih predmeta istaknutog dubrovačkog kolekcionara Marojice Bijelića. Zbirka broji preko dvjesto ukrasnih i uporabnih umjetnički oblikovanih predmeta od stakla, nastalih u radionicama diljem Europe, u periodu od 18. do 20. stoljeća. Izložbu će pratiti i video projekcija dijela zbirke dok će nekoliko najvrjednijih predmeta biti izloženo u Kneževu dvoru. Izložba će biti otvorena od nedjelje 18. svibnja u vremenu od 9 do 21 sat, a trajat će do 31. svibnja.
Istog dana, 18. svibnja u 19 i 30 sati, Dubrovački muzeji u suradnji s udrugom Sve ostalo je glazba u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora izvest će scenski kolaž „Druga strana povijesti“.

Voditelj ovoga glazbeno- scenskog događanja bit će gosp. Marojica Bijelić, koji će uprizoriti lik Ruđera Boškovića, prisnoga prijatelja Miha, Luka i Antuna Sorkočevića. Središnja figura priče o bogatoj kulturnoj baštini je fortepijano iz Dubrovačkih muzeja, zahvaljujući kojem se Dubrovnik upisao na europsku glazbenu kartu sačuvanih povijesnih instrumenata. Na tom jedinstvenom povijesnom glasoviru, bečkoga graditelja Antona Waltera nastalom oko 1790. godine, prvi će put svirati pijanistica Ivana Jelača, uz violinisticu Doru Kamber. Ivana Jelača potpisuje i scenarij ovoga kostimiranog koncerta. Glazbom W. A. Mozarta, koji je i sam stvarao i svirao svoja besmrtna djela na fortepijanu izrađenom u radionici Antona Waltera, oživjet će se davna vremena te povezati prošlost, zrcaljena u sadašnjosti i usmjerena prema budućnosti.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist