Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Književno putovanje kroz Indiju i Pakistan

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Književno putovanje kroz Indiju i Pakistan

Predstavljanje knjige ‘Preko granica – pripovijetke o ludosti, ljubavi i ratu’ urdskog književnika Saadata Hasana Manta održat će se večeras u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Knjigu će predstaviti prevoditelj i priređivač Krešimir Krnic kojemu je ovo prvi objavljeni prijevod s urdskog jezika, a to je ujedno i prvi cjeloviti prijevod nekog urdskog književnika u Hrvatskoj.

Zbirka ‘Preko granica’ donosi četrnaest Mantovih pripovijedaka koje daju dobar pregled tema koje su ga zaokupljale. U žanru kratke priče na Indijskom potkontinentu teško je izdvojiti i jedno ime za koje bi se moglo reći da je utjelovilo sudbinu potkontinenta bolje od Saadata Hasana Manta. Rođen u Indiji – umro u Pakistanu; musliman – sklon alkoholu; rodio se u panđapskom – pisao na urdskom; slavljen, a preziran; državi nepoćudan – na koncu odlikovan; skrušen i hvalisav istovremeno…

Suprotnost sâma, Manto je, na neki način bio upravo ogledalo Indijskog potkontinenta u razdoblju prijelaza iz kolonijalne ovisnosti u samostalnost. Ali prije svega, bio je izvrstan pisac. Jedan od onih čije stvaralaštvo vrijeme nije pregazilo, nego mu, štoviše, samo dobro čini. Ne kaskaju Mantove priče za vremenom, nego vrijeme kaska za njima.

I možda je upravo sada doba kad se njegove priče mogu lakše razumijeti u svoj njihovoj punini. Njegova stilska, a posebice sadržajna inovativnost udahnula je novi polet cjelokupnoj potkontinentalnoj kratkoj priči i utrla put brojnim autorima koji su došli iza njega, slobodnije birajući teme i izraz, otklanjajući se od tradicionalnog i kanonski zapisanog.

Događanje je dio programa Mjeseca hrvatske knjige, a ovim književnim putovanjem Dubrovačke knjižnice obilježit će i Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist