AktualnoGrad

Misionar pater Tomislav Mesić na prijemu kod gradonačelnika i župana

Misionar pater Tomislav Mesić na prijemu kod gradonačelnika i župana

 

Pater Tomislav Mesić, misionar Družbe Duha Svetoga koji već devetu godinu živi u Tanzaniji, proteklih je dana posjetio Dubrovnik.

Podsjetimo kako je upravo u Dubrovniku prije nešto više od osam mjeseci pokrenuta velika humanitarna akcija ‘Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi’, čiji je cilj prikupiti novčana sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava u selima Župe sv. Franje Asiškog u Monduli Juu gdje pater Mesić djeluje.

Tom su prigodom u petak 7. srpnja patera Mesića, Boža Benića, organizatora humanitarne akcije, te Antoniju Konjuh i Anu Previšić, predstavnice Udruge mladih sv. Mihajlo koja je partner ove akcije, primili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Pater Mesić obojici je zahvalio na dosadašnjoj potpori, pobliže ih pritom upoznavši s brojnim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočava na svom misijskom putu. Božo Benić je potom predstavio dosadašnji tijek i rezultate akcije. I župan i gradonačelnik zahvalili su Beniću na hvalevrijednoj inicijativi, naglasivši kako su i Županija i Grad uvijek spremni podržati ovakve i slične projekte kojima se ne samo Hrvatskoj, već i van njenih granica šalje poruka o Dubrovniku kao gradu izraženog osjećaja za potrebe onih čak i u dalekom svijetu. Važno je spomenuti kako je potporu akciji ‘Kap vode – ocean ljubavi’ dala i generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, koja je izrazila nadu kako će sav potreban novac uskoro biti prikupljen i kako će vrlo skoro započeti izgradnja.

Nadalje, pater Mesić je u nedjelju 9. srpnja u crkvi sv. Mihajla na Lapadu predvodio svete mise, a u svojim je propovijedima naglasio kako je u njegovoj župi, koja inače broji preko 40.000 stanovnika, najveći problem upravo nedostatak vode. U selu u kojemu on živi nekoliko je umjetnih jezeraca o kojima ovise i ljudi, i stoka, i divlje životinje.

– Kada sam prije gotovo dvije godine došao u Monduli Juu i otkrio kako u nekim selima kiša nije pala već pet godina, te kako malena djeca, mahom djevojčice, svakoga jutra pješače i po 15 kilometara kako bi došle do vode, odlučio sam se angažirati i pokušati pomoći izgradnjom vodoopskrbnog sustava. Zahvaljujući nekim svojim poznanstvima, uspio sam doći čak i do tanzanijskog premijera, koji mi je dopustio izgradnju. Da kojim slučajem nije došlo do tog susreta, zbog raširene korupcije koja u Tanzaniji vlada teško da bismo uspjeli pokrenuti ovako veliku investiciju – istaknuo je pater Mesić, naglasivši kako će vodoopskrbni sustav od smrti spasiti siromašno stanovništvo koje se mjesecima bori s velikim sušama i bolestima (tifus, dizenterija i malarija), a koje svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života, poglavito djece.

Na kraju je prisutne pozdravio župni vikar don Marinko Šljivić, koji je u ime Župe sv. Mihajla srdačno zahvalio pateru Mesiću na dolasku u Dubrovnik, kao i svima koji pomažu kako bi se akcija u kojoj je potrebno prikupiti još 70 tisuća kuna uspješno privela kraju.

Pater Mesić će iz zdravstvenih razloga u Hrvatskoj boraviti još mjesec dana nakon čega se vraća u Tanzaniju, a svi koji mu žele pomoći mogu to učiniti na poseban žiro račun Župe sv. Mihajla (OTP banka: HR5824070001500318088) ili u župnom uredu

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist