Aktualno

Ministar Cappelli: Mijenja se boravišna pristojba, a nema novih kvota za strance

Ministar Cappelli: Mijenja se boravišna pristojba, a nema novih kvota za strance

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u petak u Dubrovniku kako neće biti povećavanja radničkih kvota za strance, a ustvrdio je kako se ne protivi vezivanju kategorizacije hotela uz broj stalno zaposlenih radnika, no dodao i kako tome ne vidi razloga.

Ministar je u Dubrovniku nazočio sjednici proširenog Turističkog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, a u izjavi novinarima nakon sjednice poručio je kako neće biti novih kvota za strance.
Na upit o pitanju rješenja radne snage, Cappelli je rekao da se ide na kratkoročno i dugoročno rješenje.
– Kratkoročno idemo na osiguravanje normalnog funkcioniranja sezone, a dugoročno kroz Centre kompetencije i strukovne škole – napomenuo je on te dodao kako će se s 30 milijuna eura, osiguranih EU sredstava, izgraditi pet takvih Centara.
Upitan za eventualne radničke kvote za strance, ministar turizma je rekao kako u ovom trenutku neće biti uvođenja novih kvota.
– Mislim da ćemo uspjeti sve pokriti. Marketinški ćemo malo krenuti jače sa svime, a ovo što smo privremeno dali zasad to je više manje to. U sljedećih par godina ukoliko se ukaže nemogućnost da imamo svoju radnu snagu morat ćemo ići na broj koji će nam biti potreban – rekao je on.
Upitan za stav oko vezivanja broja stalno zaposlenih radnika s kategorizacijom hotela kroz Pravilnik, ministar je odgovorio kako nije protiv takve ideje Sindikata, no kako smatra da za nju nema porebe.
– U jednom segmentu nemam ništa protiv, ali mislim da to skoro neće ni biti potrebno jer su poslodavci sami uvidjeli da moraju iznaći model, jer već sada dosta hotela rade cijelu godinu. Mi ćemo dati potporu u avioprometu, a Hrvatska u siječnju ima 15 posto više gostiju nego ikad u tom razdoblju. Uskoro će postojati turistička godina, a ne sezona i automatski će djelatnici imati interes raditi cijele godine – rekao je Cappelli.
Ministar je ustvrdio i kako je u tijeku priprema dvaju bitnih zakona za sektor turizma, te kako se radi na decentralizaciji odlučivanja o visini boravišne pristojbe
– U tijeku je priprema bitnih zakona poput onog o boravišnoj pristojbi i Turističkim zajednicama. Cijeli sustav Turističkih zajednica ćemo modelirati drugačije i bolje jer su nova vremena i izazovi. Prikupljamo sve moguće podatke i pokušavamo do kraja godine pripremiti kvalitetan zakon o Turističkim zajednicama –  rekao je Cappelli koji je napomenuo i kako neće doći do zatvaranja Županijskih turističkih zajednica.
– Županijske turističke zajednice se neće zatvoriti, ali će imati drugačiju zadaću i pristup tržištima. Ne smije se spavati na lovorikama, župan zna u kojem smjeru treba razvijati turizam cijele županije i otoka, ali to se mora artikulirati zakonima. Novim zakonom o boravišnoj pristojbi dat ćemo županijama i gradovima mogućnost da raspolažu s daleko većim sredstvima. Idemo na decentralizaciju odlučivanja o visini boravišne pristojbe”, rekao je Cappelli te dodao kako će Sabor donijeti samo najniže i najviše moguće vrijednosti za boravišnu pristojbu.
Ministar turizma je istaknuo kako se razgovaralo o problemu povezivanja Dubrovnika s Frankfurtom, ali i ostatkom svijeta.
– U vrlo kratkom roku razgovarat ćemo s Croatijaom Airlines o kvalitetnijoj povezanosti Dubrovnika i Frankfurta s mogućnošću daljnjeg odlaska prema drugim destinacijama, naročito u SAD. U interesu nam je otvoriti to tržište naročito zbog zdravstvenog turizma – rekao je on.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je na sjednici ministar upoznat s problemima turizma na jugu Hrvatske, ponajviše zbog prometne nepovezanosti.
– Utvrdili smo da se turizam naše destinacije odvija dobro, no kako ima i puno problema, napose s prometnom povezanošću. Moramo napraviti bolju cestu od Zračne luke Dubrovnik prema drugim destinacijama. Moramo poraditi na destinacijskom menadžmentu koji će nadamo se profunkcionirati kroz nove prijedloge Ministarstva turizma vezano za boravišnu pristojbu –  rekao je Dobroslavić.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist