HrvatskaPolitika

Milanović o kupnji INA-e: Neću građane dovesti na prosjački štap!

Milanović o kupnji INA-e: Neću građane dovesti na prosjački štap!

Za vrijeme svog boravka danas u Slanom, premijer Zoran Milanović osvrnuo se i na brojna dnevno politička pitanja. Govoreći o špekulacijama kako će Hrvatska otkupiti INA-u od MOL-a, Milanović je istaknuo kako je riječ o dezinformacijama.

– To koliko ja znam nije istina jer država se neće zadužiti tri miijarde eura jer ne želim građane dotjerati na prosjački štap. Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, naravno da nas se tiče, ali oni mogu slobodno raspolagati svojim dionicama. Prema Zakonu o privatizaciji INA-e koji je još uvijek na snazi postoji obaveza da Vlada bude obaviještena o svakom stecanju vlasništva preko 10 posto, što znači da bi se Vlada morala pitati ako MOL prodaje svoj vlasnički paket – istaknuo je Milanović te dodao kako se legalnost dionica koje je MOL kupio za vrijeme bivšeg premijera Iva Sanadera ne može osporavati bez obzira što je on sada u zatvoru.
-Dok ne platim to nije moje, ako ću 25 godina plaćati plaćati kamate u London Milano ili New York onda ću plaćati kamatu, ali ja mislim da Hrvati nisu tako bedasti da plaćaju kamatu. Bolje da se razdužimo što prije – rekao je Milanović upitan za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta te komentirao nedavi istup Iva Josipovića u kojem je istaknuo kako se mora pronaći drugi način ako građani budu protiv monetizacije.
-Nema novog rješenja. Ili će nas kamatariti sljedećih 25 godina pa da bude naše ili da to damo našim Mirovinskim fondovima kao pobjede na natječaju pa da opet bude naše – rekao je Milanović koji se ovom prilikom osvrnuo i na prosvjede branitelja koji traže ostavku resornog ministra.
-To je prosvjed jedne manje grupe 100 postotnih invalida kojima ja mogu poručit kako sam im zahvalan jer zbog njih imam biti premijer čega, ali mi moramo živjeti pod određenim pravilima. Braniteljima ništa nije uzimano niti će im se ništa uzimati, to jamčim. U ove tri godine valjda je jasno kako nemamo nikakve loše namjere. Ja ih molim ako mi vjeruju da idu kućama. Bit će im jednako dobro kao dosada, bit će im kao većini hrvatskih građana, samo će biti zaštićeniji. Ne mogu im reći razilazite se kućama, ali razloga za prosvjede nema – istaknuo je Milanović te dodao kako razlog za prosvjed može biti politički, ali povod ne postoji – rekao je premijer.
Milanović je komentirao i pitanje rebalansa proračuna nazvavši to tehničkim pitanjem, dok je rezultate izbora u sisačko-moslavačkoj županiji nazvao predigrom za predsjedničke izbore.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist