Kultura

MATICA HRVATSKA Predstavljena knjiga o crkvi Gospe Luncijate

MATICA HRVATSKA Predstavljena knjiga o crkvi Gospe Luncijate

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak 11. listopada u Župnoj crkvi sv. Križa knjigu Anamarije Bezek i Vinicija B. Lupisa ‘Crkva Gospe Luncijate u Gružu – Hortus marianus’.

Knjiga govori o zavjetnoj crkvi protiv kužnih bolesti koju je oporukom iz 1348. godine na mjestu Krstac na putu k Ombli dao izgraditi Angelo de Leticia. Crkva, jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, spominje se potom u 15. stoljeću, kada njom upravljaju redovnice trećeretkinje, a kasnije brigu o crkvi vodi Bratstvo sv. Mihajla, kojoj župi je crkva tada pripadala. Od 16. stoljeća brigu je preuzela dubrovačka vlastelinska obitelj Sorkočević, a 1806. godine za vrijeme rusko-crnogorke agresije crkva je devastirana. Nakon pada Republike obitelj Sorkočević prodaje svu svoju imovinu, uključujući i crkvu, pa se od tada vlasništvo nad njome više puta mijenja. Koncem 19. stoljeća gruški trgovac Pero Lujak izveo je veliku obnovu te je 1897. godine crkvu s okolnim zemljištem poklonio gruškoj župi sv. Križa.

-U knjizi su na zanimljiv i faktografski bogat način na jednom mjestu objedinjeni podaci o povijesnoj slojevitosti crkve Gospe Luncijate. Utoliko je njena monografska vrijednost izvanredna – kazala je u ime Matice hrvatske dopredsjednica dubrovačkog ogranka Jelena Obradović Mojaš.

-Hrvatska dominikanska provincija posvećena je Navještenju Blažene Djevice Marije, baš kao što je crkva o kojoj je riječ u knjizi. Dubrovački biskup Severin Pernek 1968. godine pastoralnu skrb za novoosnovanu župu Svetog Križa gruž povjerava Dominikancima iz Samostana sv. Križa, a od tada počinju i radovi na restauraciji. Narod Gruža odazvao se na poziv župnika o. Hinka Kraljevića, a veliki posao besplatno su iznijeli do kraja gotovo sami gruški Hercegovci – istaknuo je župnik župe sv. Križa i starješina Dominikanskog samostana sv. Križa fra Mihael Mario Tolj.

-Crkva Gospe Luncijate postala je marijansko svetište župe sv. Križa, u kojoj se bogoslužja održavaju svake druge nedjelje u mjesecu, a u koju se rado hodočasti i iz drugih dijelova grada na svetkovinu Navještenja te na blagdan Gospe Lurdske – dodao je Tolj.

-Crkva Gospe Luncijate bila je tema mog diplomskog rata, ali nisam pretpostavljala da će se jednog dana dogoditi ukoričeno izdanje. Riječ je o jednom od rijetkih sakralnih objekata za koje znamo točan datum izgradnje – rekla je autorica knjige Anamarija Bezek.

-Cilj Matice hrvatske je obraditi nacionalnu baštinu, sastavnicu nacionalnog bića, a ovo svetište je za grad Dubrovnik iznimno važno. Koautorica Bezek i ja smo ‘viribus unitis’ obradili jednu mikrolokaciju ‘suburbiuma’, bivše okolice grada Dubrovnika. Knjiga je pisana tečnim jezikom i dostupna svima koje ova tema zanima. Neka ovo bude pobuda drugim autorima da obrađuju segmente koji još nisu dovoljno obrađeni – istaknuo je autor knjige Vinicije B. Lupis.

Promociju je svojim nastupom uveličao Mješoviti pjevački zbor župe sv. Križa.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović