Vaše vijesti

MALI LAPAĐANI I VUKOVARCI Potpisana Povelja o prijateljstvu

OŠ Lapad i Vukovar

OŠ Lapad i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara 29. siječnja potpisale su Povelju o prijateljstvu. Tim činom osvjedočeno je prijateljstvo koje traje već godinama, a značenje Povelje poklonjeno je učenicima jedne i druge škole, ostavljajući im lijepu zadaću da budućnost grade na temeljima tolerancije, uljudbe, domoljublja i čovjekoljublja.

Značaj ove Povelje najbolje opisuju riječi ravnateljice OŠ Dragutina Tadijanovića Lidije Miletić, koja je između ostaloga kazala:

”Prijateljstvo između Dubrovnika i Vukovara započelo još u teškim ratnim uvjetima kada su se jedan i drugi grad branili od agresije, te kada su neki od stanovnika Vukovara nakon ‘pada grada’ našli svoje utočište u Dubrovniku. Ta ljubav se, nakon što su i naši gradovi postali prijatelji, prenijela i na naše škole, što znači da ovim činom mali Dubrovčani i Vukovarci trajno osiguravaju budućnost između ova dva kraja naše prelijepe domovine.”

Samom činu potpisivanja u ime vukovarske škole, nazočile su predsjednica Vijeća učenika Martina Anđić te predsjednica Školskoga odbora Ivana Veber. Potpisivanje Povelje izazvalo je veliku radost u OŠ Lapad, a o počecima prijateljstva naših dviju škola ravnateljica OŠ Lapad Mirjana Kaznačić kazala je:
”Sudjelujući u videokonferencijama o Vukovaru, a koje organizira OŠ Dragutina Tadijanovića, nekako smo odmah osjetile bliskost, vidjele smo da razmišljamo isto, da kolegica ćuti Dubrovnik, a ja Vukovar pa je i ideja o prijateljstvu bila logična. Željele smo da se potpisivanje Povelje dogodi u okviru događanja Feste sv. Vlaha, u čemu smo i uspjele, uz svesrdnu podršku Grada Dubrovnika. Povelja je potpisana pod Dulčićevim mozaikom u kojeg je utkao nama svima svete riječi o slobodi – Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta”, uz nazočnost Učiteljskoga vijeća, Vijeća zaposlenika i Učeničkog vijeća te Školskog odbora OŠ Lapad, kao i brojnih uzvanika Grada, Županije, Biskupije te župnik katedralne župe don Stanko Lasić.

Upriličen je i svečani program u kojem je sudjelovao Učenički zbor lapadske škole, Folklorni ansambl Linđo u kojem su balali bivši učenici lapadske škole i zapjevala ženska Klapa Skontradura, a u ime Grada svečanom skupu obratio se zamjenik gradonačelnika Željko Raguž. skrene čestitke obadvjema školama uputio je i pročelnik za prosvjetu Miho Katičić, te ravnatelji dubrovačkih srednjih škola. Ravnateljica Mirjana Kaznačić pročitala je pismo dubrovačkog biskupa Mate Uzinića u kojem nam čestita ovaj divan dan te šalje njegov biskupski blagoslov na obadvije škole.

Škole su međusobno izmijenile poklone, pa su Vukovarci sa sobom ponijeli golubice, koje je izvezla gospođa Maja Milat, a Lapađani su ponosno primili simbol Vukovara Vučedolsku golubicu. Veliko hvala našim prijateljima iz Vukovara, rekla je i predsjednica Školskog odbora OŠ Lapad Margerita Milat. Svečanost je završena Himnom sv. Vlaha, uz razvijanje barjaka sv. Vlaha OŠ Lapad kojeg su na svili oslikali lapadski učenici, a ponosno ga je nosio Mihael Žanetić, učenik 7.d razreda. Nakon prigodnog domjenka i ugodnog druženja, radost smo podijelili i na vaterpolskoj utakmici na kojoj su naši Jugaši također srdačno dočekali naše vukovarske prijatelje, a oni nama i Jugu uzvratili iskrenim prijateljskim navijanjem, koje je na opće oduševljenje završeno Jugovom pobjedom. Pravi prijatelji, zar ne. Mi u Lapadu željno iščekujemo Dan grada Vukovara u mjesecu svibnju – blagdan sv. Filipa i Jakova, kada idemo u uzvratni prijateljski posjet.

Sanja Gašparović

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist