Kultura

MALA STVARAONICA Djeca se upoznaju s važnim umjetničkim djelima!

Maris Stanović Mala Stvaraonica

‘Mala stvaraonica’ je projekt pokrenut krajem 2014. godine, a riječ je o kreativnim radionicama koje prate izložbeni program Umjetničke galerije Dubrovnik. Namjenjene su djeci od 7 do 11 godina i odvijaju se svake subote u prostorima galerije.

Svtarili smo tako u UGD kako bismo popratili prošlotjedno proučavanje Kraljevićevih sakralnih motiva unutar Male stvaraonice. Radionicu, inspiraranu Kraljevićevom izložbom, vodi povjesničarka umjetnosti i kustosica Maris Stanović.

Maris Stanović završila je Povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te se, iako je kustos po struci, bavi više muzejskom pedagogijom. Volontirala je u Laubi, zagrebačkoj galeriji suvremene umjetnosti, gdje je počela voditi i organizirati tzv. ‘Laubice’, radionice za djecu, te je spontano došlo do toga da joj više leži takav odnos prema ljudima i muzejskom publikom. Nakon toga, volonitrala je i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na pedagoškom odjelu, koji je dosta aktivan odjel te se programski orjentira na sve životne dobi kroz radionice. Nakon toga, u Kući Bukovac počela je voditi i organizirati slične radionice, gdje je odaziv bio ogroman.

– Tada sam shvatila kako možda upravo to nedostaje u gradu, na ovom području. Došla sam u kontakt s UGD, i eto me sad ovdje – ističe Stanović pri početku prve radionice Kraljevićevih sakralnih motiva. Radionica je inspirirana Kraljevićevom izložbom, no ovoga puta tema su samo sakralni motivi.
U mnoštvu sakralnih tema umjetnik za svoje slikarstvo nalazi samo dvije koje ga zanimaju, a to su Golgota i Madona, a u ovoj su se radionici proučavale Kraljevićeve slike Madone, kroz usporedbe i pronalaske razlika. Istraživali su se i atributi i likovni elementi kojima se ostvaruje sakralnost prikaza.
– Ovo je prvi put da radimo sakralne motive, a radi se o tri Kraljevićeve slike sakralnog prizora – Golgota i dvije Madone. Uzeli smo te dvije Madone jer su one dosta različito prikazane, kako bi djeca razlikovala duhovnu Madonu, te neku više svjetovnu Madonu, Gospu koja je prikazana kao žena majka s troje djece, s anđelima, uzdignutog pogleda prema nebu. S djecom tako radimo razlike u prikazu i boje koje prevladavaju. U duhovnoj Madoni tu su nebeske, plave boje, dok su pak u drugom one toplije, zemljani tonovi i slično. Poze, geste i ostalo… S djecom analiziramo sve – ističe Stanović, te na pitanje kako djeca prihvaćaju težinu sakralnih projekata, dodaje:

– Općenito, djeci su Male stvaraonice poprilično zanimljive, pa tako i ova, budući da na Maloj stvaraonici postoji taj element igre, ležeran pristup radu s djelom. Nije školski ‘đir’, nema sjedanja, stajanja u redu, dizanja ruku i slično. Imaju pravila ponašanja, ali je zapravo sve stvar igre – napominje.
– Mala stvaraonica nije ‘slikarski tečaj’, te su roditelji i djeca to itekako prihvatili i djeca uživaju u njima, pogotovo manja djeca, koja su tek krenula u školu te im ovo dođe kao igra, ali i rad. Podsjeća ih na vrtić, pedagoški je zanimljivo – ističe Stanović.


Prijava unaprijed
Želite posjetiti radionice?
Na svaku je se radionicu potrebno prijaviti unaprijed, najkasnije svaki tjedan do petka do 12 sati i to na email adresu: edukacija@ugdubrovnik.hr. Više informacija možete potražiti na web stranicama Umjetničke galerije Dubrovnik. Radno vrijeme je svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist