DuList IN

LOKRUM JE ODABRAO MENE Umjetnik Luka Mimica izrađuje minijature otoka

LOKRUM JE ODABRAO MENE Umjetnik Luka Mimica izrađuje minijature otoka

Island2go projekt nastao je iz poriva pružiti što bolji suvenirski proizvod kojemu nije lako odrediti gdje završava suvenir, a počinje umjetničko djelo.

Rad je to koji ima emocionalnu i estetsku vrijednost koja osobu u čijim je rukama podsjeća na proživljeno iskustvo – počinje svoju priču o jedinstvenom suveniru Luka Mimica, mladi kreativac čije se ime odnedavno povezalo, preko Lokruma, s Dubrovnikom. Reći će, Lokrum je ‘odabrao njega’.

-U kratkom vremenu dobio sam dosta ponuda za izradu određenih otoka sa cijelog Jadrana, među ostalima obratili su mi se i iz rezervata Lokrum. Na otoku nikad nisam bio, ali čitao sam o njemu i slušao priče već odavno, kratki pogled na satelitsku snimku bio je dovoljan da mi učvrsti odluku. ‘2g projekt’ izrade određenih otoka moram početi baš sa njim, otok tako zanimljivog oblika, nevjerojatne povjesti, prirodnih ljepota bio j više nego idealan izbor – kaže Luka.

U prilog tome išlo je i što je virtualno mogao prošetati zahvaljujući Google Street Viewu.

-Toliko sam se zanio u izradu da sam kasnio s narudžbom prototipa više od tjedan dana. Radi malog formata, morao sam reducirati sve znamenitosti osim građevina samostana i tvrđave. Sada se vraćam projektima koji su na čekanju, ali obećao sam sam sebi napraviti verziju Lokruma od bar metar dužine! Nakon sto ga obiđem – ističe Luka za DuList.

Istaknuo nam je i nevjerojatan materijal s kojim ‘rukuje’, zahtjevnu epoksivnu smolu, koju je otkrio nakon završetka Akademije, no i to kako otkriva ideje, što ga inspirira…

Kako je krenulo njegovo istraživanje?
-To je materijal s kojim jako dobro mogu ovjekovječiti more i vodu. Tako kreće moje istraživanje koje traje već par godina, Što se mene tiče, inspiracija mi je najmanji problem, svaki dan u svoj blok zapišem bar nekoliko ideja. Trenutno sam u fazi da puno više ideja generiram nego ih mogu napraviti, ne znam što će tek biti kad uskoro upišem tečaj ronjenja – smije se, te nam dodaje i to kako su materijali koje koristi,u pravilu, već spomenuta smola, ali i pijesak, naravno – morski.

-Male količine pijeska mi sve više šalju ljudi s otoka, da od toga napravim medaljone. Tako me sve više kopka ekološka svijest, pijesak nastojim uzimati sa umjetno nasutih plaža, te sa mjesta gdje je manji udio morskih mikroorganizama kojima je plićak idealno stanište – napominje i ovu važnu stvar.

Lorkum mu je , kaže, prva kompletna narudžba, a s izradom otoka je tek počeo.

-Sad je na redu Nacionalni park Mljet i to jedan veći format da se ja malo ‘maknem’ od minijatura, zatim Lastovo, Korčula, s Koločepom smo počeli dogovarati sličnu stvar. Osobno me lijepe uspomene vezuju za Šipan… Izgleda da se posložilo samo od sebe da krenemo od juga prema sjeveru – simje se Luka, koji za kraj dodaje kako u ponudi svog ‘otoka to go’ nudi i medaljone koji se mogu nositi kao ogrlice, ali kao i privjesci za npr ključeve, preko stolnih verzija do zidnih neograničenih formata. Želja mi je u skorije vrtijeme baviti se upravo s ovim većim stvarima. Jer, stvari koje mogu nastati su neograničene – zaključuje Luka.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist