Peškafondo

Ljubav i mržnja

Ljubav i mržnja

U renesansnom vrtu neku se večer održala zatvorena proslava koju su pohodili aktualni, ali i bivši političari. Bila je to zgodna galerija likova, a prelijepi vrt tu je noć postao pravi ‘sajam taštine’. Politički, dakako.

Frano Matušić se tu baš i nije najbolje snalazio. Malo je zalutao. Izašao iz đira lokalnih domjenaka i okupljanja, a i nije baš znao kojoj bi se ekipi priklonio. Niko Bulić, djelovao je kao privjesak. Dugo je birao tko mu je draži, Dube ili Andro, Andro ili ona. Uf, bila je to teška noć za njega jer je vjerojatno satima nakon toga radio vježbe kako bi otkočio vilicu koja je cijelu večer bila u pozi f16.

Bilo je tu i nekih bivših političkih lica. No nisu viđeni esdepeovci, recimo Gojun, a bogme ni Pero V. Vjerojatno su organizatori prosudili kako bi se njegovom pojavom u kratkim gaćama i sandalama, poremetio protokol, te bi se cijelu noć pričalo, umjesto o slavljeniku, o neukusnom outfitu.

Andro je svakako bio u elementu. U govornoj ekstazi čak se u trenutku raspojasao i skinuo krovatu. Sjedio je za glavnim stolom, dakako. A gdje je Andro tamo je uvijek zagarantirana ‘veselica’. Njemu preko puta bila je ona, Dubravka Šuica koja je na večeru doletjela ravno iz Bruxellesa. I nisu se štedili. Spominjao se DORH, garaža, koalicija, proračun, rebalans, rušenje, izbori. U trenutcima neugode malo se cerekao on, malo ona. Uglavnom cijelu su se noć tratavali. Sve su to fini ljudi, nema tu mržnje, zlobe, nema tu zavisti. Zaboga, sve je to samo politika, a oni su isti pajdaši premazani ‘svim mastima’, debele kože i još debljeg obraza. Sve čine s osmjehom na licu. Ljudima za okolnim stolovima jednostavno je bilo neugodno.

I odabir izvučenih riječi ‘DORH, garaža, koalicija, proračun, rebalans, rušenje, izbori’, kad se stave u kontekst pripreme za novu sjednicu Gradskog vijeća, najavljenu za kraj devetog mjeseca, nije nimalo začuđujuć. Jasan je ko dan.

Aktualni gradonačelnik je krenuo žestoko. Iz svih oružja i medija pripremati teren. Jer u novonastaloj situaciji previše gubi. Da je stvar jako ozbiljna, govori i podatak kako se priprema ‘objektivna’ anketa s pitanjem ‘da su danas izbori za koga biste glasovali’, na ‘relevantnom’ uzorku od 50 podobnih ispitanika koja će uskoro izaći na jednom od podatnih lokalnih portala, a po kojoj će Vlahušiću za dlaku izmaknuti pobjeda već u prvom krugu.
No realnost je ipak puno suvislija. Bez obzira što glumi ležernost i što pumpa situaciju da bi mu novi izbori dobro došli i da bi u vijećničke klupe smjestio još više haenesovaca, nije on baš tako siguran u izborni uspjeh. Ponajprije što više ne bi imao na raspolaganju blagajnu, gradsku blagajnu.

Samo da pojasnim, u slučaju da dođe do izvanrednih izbora u Gradu, u gradonačelničku fotelju zasjeo bi Vladin povjerenik. Imali smo ga već jednom, Niku je Pavloviću, dugogodišnjem ministru od gradskih financija, pripala ta nemila dužnost. I? E tada Andro Vlahušić više ne bi mogao svoju kampanju plaćati iz proračuna Grada Dubrovnika, otvarati radove na ovom i onom suludom projektu, betonirati, asfaltirati, mijenjati parking politiku oko Grada, davati potpore umirovljenicima i rodiljama te pozivati medije kako bi potencijalnim glasačima odaslali sliku o vrijednom vizionaru. Jednom riječju Vlahušić bi tada ostao bez svoje odskočne daske. Sve što bi radio, plaćao bi iz kasice haenesa, a s tim novcima mogao bi pokriti tiskanje i lijepljenje par jumbo plakata po Gradu.
Baš tad, u slučaju izvanrednih izbora, izjednačio bi se sa svim ostalim protukandidatima, kandidatima za gradonačelničko mjesto. I toga je on svjestan, i zato se boji, i zato prijeti, vrijeđa, manipulira, priziva DORH, ucjenjuje. Jednom riječju, stislo mu se…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović