Zanimljivosti

LJETNO RAČUNANJE VREMENA Pripremite se za manjak sna, ali i duže dane!

LJETNO RAČUNANJE VREMENA Pripremite se za manjak sna, ali i duže dane!

Ljetno računanje vremena u 2017. godini počinje u nedjelju, 26. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 računa kao 3 sata.

U noći sa subote na nedjelju tako ćemo izgubiti jedan sat sna, ali ćemo zato dobiti duže dane. No, u posljednje vrijeme sve su češće rasprave o tome treba li ukinuti zimsko i ljetno računanje vremena. Tome u prilog svakako ide i mišljenje nekih znanstvenika koji tvrde kako pomicanje sata može imati posljedice po naše zdravlje.

Ukoliko mislite kako ćete zbog pomicanja sata biti pospani, tome možete doskočiti izbjegavanjem popodnevne kave i alkohola nekoliko dana prije, a može pomoći i isključivanje elektronskih uređaja i smanjenje rasvjete na dan mijenjanja sata. Također, smanjite temperaturu u sobi kako se ne biste budili tijekom noći. Uz ove savjete, u nedjelju čim se probudite uživajte na svježem zraku.

Iduća nedjelja ne donosi samo promjenu u jednom satu manje sna. Naime, vozače podsjećamo kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tijekom ljetnog računanja vremena, na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist