Natrag
22.9.2017 04:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

LJETNO RAČUNANJE VREMENA Noćas pomaknite sat naprijed!

28.3.2015 @ 19:38 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Ljetno računanje vremena u 2015. godini počinje u nedjelju, 29. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 računa kao 3 sata.

U noći sa subote na nedjelju tako ćemo izgubiti jedan sat sna, ali ćemo zato dobiti duže dane.

Zanimljivo je kazati kako neka istraživanja pokazuju da gubitak sna, pa makar i na 60 minuta, ostavlja trag u našem organizmu, što uključuje i povećani rizik od srčanih udara. Neki od savjeta za preduhitriti pospanost i ostale neželjene posljedice mijenjanja sata su izbjegavanje popodnevne kave i alkohola nekoliko dana prije, isključivanje elektronskih uređaja i smanjenje rasvjete na dan mijenjanja sata. također, smanjite temperaturu u sobi kako se ne biste budili tijekom noći. Uz ove savjete, u nedjelju čim se probudite uživajte na svježem zraku.

Iz PU dubrovačko-neretvanske podsjećaju vozače da, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju smanjene vidljivosti danju.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. Zbog bolje uočljivosti, vozači mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

Također, uz dolazak ljepšeg vremena u predstojećem vremenu i povoljnih prilika za veće sudjelovanje bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozače ostalih vozila iz PUDN mole za oprez prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom.

– Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige. Ove godine ljetno računanje vremena završava 25. listopada. Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa u cestovnom prometu – poručuju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana