Aktualno

LJEKARNA MALE BRAĆE Kako je proslavljena 650. obljetnica?

LJEKARNA MALE BRAĆE Kako je proslavljena 650. obljetnica?

Obilježavajući 700. obljetnicu ljekarne Male braće koja se slavi 2017. godine, treba reći da je 1967. svečano slavljena i njena 650. obljetnica.

U proslavi je bilo angažirano i ‘Društvo prijatelja dubrovačke starine’, koje već desetljećima skrbi o dubrovačkim zidinama i o drugom kulturnom dubrovačkom naslijeđu. U spomen na ovaj događaj, tada je na izvornom mjestu ljekarne, na njenom zapadnom unutarnjem zidu, u organizaciji Društva, postavljena kamena ploča s natpisom: ‘Smještajem samostana na ovom mjestu MCCCXVII godine djeluje i ljekarna Male braće. Prigodom 650 godina neprekidnog djelovanja Društvo prijatelja Dubrovačke starine P.’

Da se ovu obljetnicu obilježilo i radno dokaz je ‘Spomenica 650 – godišnjice ljekarne Male braće u Dubrovniku’ / proslava 650 godišnjice spomena Ljekarne u samostanu Male braće u Dubrovniku 1317-1967.

Ta knjiga otisnuta na 134 stranice izdana je u Zagrebu 1968., a uredio ju je Hrvoje Tartalja. Rezultat je ona znanstvenog simpozija koji je održan u Dubrovniku prigodom slavlja. Simpozij je organiziralo Farmaceutsko društvo Hrvatske i farmaceutska tvrtka ‘Pliva’, a na njemu je sudjelovalo oko 200 farmaceuta, među kojima i posljednji franjevac farmaceut Justin Velnić.

‘Pliva’ je tom prigodom izdala brončanu spomen medalju, rad akademskog kipara Ante Despota, čiji inicijali su otisnuti na medalji. Na prednjoj strani plakete, na plitkom reljefu prikazan je jedan od mužara stare ljekarne, s natpisom: ‘650 godina ljekarne Male braće Dubrovnik. Proslavi se pridružuje Pliva’. Na poleđini je plitki reljef heksafore klaustra s rozetom iznad i natpisom: ‘MCCCXVII – MCMLXVII’. Inače, u novoj ljekarni sačuvan je film koji je zabilježio detalje ove proslave.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist