Hrvatska

KUKURIKU NE ODUSTAJE Potpisi za referendume isključivo u uredima državne uprave!

KUKURIKU NE ODUSTAJE Potpisi za referendume isključivo u uredima državne uprave!

U emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović potvrdila je da SDP neće odustati od novih referendumskih pravila prikupljanja potpisa u uredima državne uprave.

U Saboru će se sutra odlučivati o prijedlogu novog Zakona o referendumu. Zastupnici će glasati o slanju na ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja o monetizaciji autocesta i takozvanom outsourcingu.

Iako inicijatori referenduma smatraju da ocjena ustavnosti nije potrebna jer se time samo odugovlači s njegovim raspisivanjem, konačna je odluka na Saboru. prenosi Index.hr

“Po tom pitanju su se događale velike zlouporabe, jedan potpis znao je biti na cijelim listama, potpisi su se skupljali na radnim mjestima, u vrijeme radnog vremena. Neće doći do promjene tog prijedloga jer je transparentan i ide u korist organizatorima”, naglasila je.

Do sutra će razmotriti je li moguće građanima ponuditi još nešto kako bi im sudjelovanje u referendumu bilo dostupnije. Izjavila je kako je iznenađena što svi samo reagiraju samo na to pravilo iz prijedloga, a zanemaruju da se ovim prijedlogom određuje transparentnije financiranje kampanja te se ide na ruku inicijatorima referenduma jer će državni uredi na sebe preuzimati, kako je rekla, dio mukotrpnog posla prikupljanja potpisa.

“Ovime je onemogućeno sudjelovanje u direktnoj demokraciji”

Pravni zastupnik udruge U ime obitelji Krešimir Planinić rekao je kako nakon donošenja ovakvog zakona neće više biti referendumskih inicijativa.

“Ovime je onemogućeno sudjelovanje u direktnoj demokraciji kao korektivu vladajućih. Vladajući žele vidjeti birače samo svake četiri godine kad su izbori”, naglasio je Planinić.

“Nakon tri godine nečinjenja Kukuriku koalicije dogode se referendumske inicijative, a odmah nakon toga zakonski prijedlog koji ih zapravo priječi. Kako bi na djelu bila izravna demokracija, mora se dopustiti prikupljanje potpisa na svim javnim mjestima”, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Ante Babić.

Rekao je i da slanjem na Ustavni sud vladajući žele dobiti na vremenu kako, s obzirom da se u kuloarima spominju parlamentarni izbori u svibnju, ne bi morali odlučivati o referendumima.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, jedan od inicijatora referenduma o monetizaciji autocesta izrazio je zadovoljstvo sinoćnjom raspravom u Saboru.

“Zastupnicima smo iznijeli argumente i činjenice.”

Istaknuo je da traže da se odmah raspiše referendum bez provjere ustavnosti jer je obrazloženje Odbora za Ustav puno netočnih činjenica i besmisleno je.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist