Kultura

KUD Natko Nodilo gostovao na Smotri folklora ‘Igra kolo’ u Ogulinu

KUD Natko Nodilo gostovao na Smotri folklora 'Igra kolo' u Ogulinu

KUD Natko Nodilo s otoka Mljeta kao predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije je nastupio u Ogulinu na 21. Smotri izvornog folklora Karlovačke županije ‘Igra kolo od 16. do 18. lipnja.

KUD Natko Nodilo je nastupio na svečanom otvorenju Smotre u petak 16. lipnja, gdje je održana i svečana promocija fotomonografije ’20 godina Igra kola’.

Urednica knjige i umjetnička voditeljica KUD-a Klek, Nikolina Luketić Delija, naglasila je da je riječ o neizbrisivom pisanom tragu 20 dosadašnjih smotri koji sadrži niz tekstova, fotografija, komentara i promišljanja sudionika i organizatora.

-U subotu, 17. lipnja, na ljetnoj pozornici u dvorištu Frankopanskog kaštela imali smo zapažen nastup uz 14 kulturno umjetničkih društava Karlovačke županije i još dva gostijuća društava iz Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije. Nakon nastupa održan je okrugli stol na kojem prosudbena komisija u sastavu dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog i znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku, Ivan Ivo Ivančan, folklorist i dugogodišnji umjetnički direktor Lada te prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, svojim savjetima i sugestijama motivira, usmjerava i potiče čuvanji tradicijskog bogatstva naših predaka – ističe predsjednik KUD-a Anko Dabelić.

-Nisu skrivali oduševljenje našim nošnjama i nastupom, već su naglasili da možemo poslužiti kao primjer kako treba predstavljati svoju županiju i svoj otok. Sretni smo na takve komentare eminentnih stručnjaka, koji su prepoznali naš rad i trud, ali nas ujedno i obavezuje da radimo još bolje – smatra Dabelić.

-S velikim ponosom moramo istaknuti da smo na Smotri u Ogulinu nastupili s mladom ekipom, sedam mladih parova je otplesalo Škampa Boško i Mljetsku poskočicu, uz pretnju mladog i perspektivnog ljeričara. Isto tako nas ispunja posebnim zadovoljstvom, što je i na ovoj Smotri uz mlade plesače još jednom zaplesala naša Nike Čumbelić, koja je aktivna članica KUD-a od njegova osnutka, a KUD je osnovan davne 1968. godine.
Veliko hvala našim domaćinima u Ogulinu, posebno gđi. Nikolini Luketić Delija, na gostoprimstvu i ugodnom boravku u njihovom ljepom gradu. Koristim ovu prigodu da se zahvalim onima koji su pomogli u realizaciji ovog putovanja: prosudbenoj komisiji Smotre u Metkoviću, ‘Na Neretvu misečina pala’, ZAKUD-u Dubrovačko-neretvanske županije i Nacionalnom parku Mljet – zaključuje Dabelić.

Manifestacija ‘Igra kolo’ održava se svake godine u mjesecu lipnju, gdje se izvodi izvorni folklor prije svega Karlovačke županije ali i drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe. Smotru organiziraju Pučko otvoreno učilište Ogulin i KUD ‘Klek’, a pokrovitelji su grad Ogulin i Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist