Kultura

Kraljevska pažnja na skulpturama dubrovačke kiparice

Kraljevska pažnja na skulpturama dubrovačke kiparice

Tijekom kolovoza 2014. godine Iris Lobaš Kukavičić, dubrovačka kiparica, izvela je na poziv proizvođača kartonske ambalaže Hartmann skulpturu u upravi te tvrtke u Kopenhagenu, čime se uvrstila među naše malobrojne stvaratelje s djelima postavljenim u javnim prostorima izvan domovine.

Izvedbom skulptura od kartonske ambalaže za pakiranje jaja kiparica se bavi od razdoblja studija na zagrebačkoj Akademiji, a upravo maštovito korištenje  tog materijala iniciralo je poziv kiparici za izvedbu te figure.

Sjedeća figura od kartonske ambalaže, autoričina omiljenog medija, postavljena je u lobbyju, a svojom intenzivnom crvenom bojom predstavlja snažan koloristički akcent u minimalistički pročišćenom crno-bijelom interijeru.

Skulptura još uvijek nema ime, a do sredine studenog otvoren je interni natječaj za odabir njenog naziva. Za tvrtku Hartmann-Bilokalnik iz Koprivnice, Iris Lobaš Kukavičić u istom razdoblju obnovila je svoje tri skulpture postavljene pred zgradom 2002. godine.

Tijekom svoje posjete Hrvatskoj, 21. do 24. listopada 2014. godine danski kraljevski par obišao je i podružnicu te tvornice u Koprivnici. Kraljica Margareta II. i princ Henrik sa zanimanjem su razgledali skulpture, izrazivši oduševljenje figurama te kiparičinom tehnikom korištenja kartonskog materijala.

Akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić (1976.) izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2005. g. zaposlena je kao asistentica na Odjelu za umjetnosti i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, no pored svog pedagoškog rada kontinuirano radi skulpture od kartonske ambalaže, bavi se slikarstvom i polaznica je doktorskog studija.

Tekst i foto: dr.sc. Sanja Žaja Vrbica

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist