Natrag
21.9.2017 23:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

KONCERT POVODOM FESTE / DSO Priprema iznenađenje kojeg ne smijete propustiti

29.1.2016 @ 15:23 Mia Njavro Kultura
5;5

Podijelite:

Povodom koncerta DSO-a, u ponedjeljak 1. veljače, održana je u petak konferencija za medije u prostoru Slanice, na kojoj su govorili Mo Tomislav Fačini, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen te ravnaelj DSO-a Damir Milat.

Koncert će se održati u katedrali Gospe Velike, a Dubrovačkim simfonijskim orkestarom i vokalnim ansamblom Antiphonus, koji nastupa uz njih, dirigira Mo Tomislav Fačini. Početak koncerta je zakazan u 20.00 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Viđen je istaknuo na konferenciji kako će se u ponedjeljak predstaviti kantual Katedrale, vrijedno djelo koje je na neki način jedna od zvijezda programa.

-Radi se o glazbenom zborniku u kojem su zabilježenerazličite skladbe za pojedine liturgijske momente. To je kantunal iz sredine 18. stoljeća u kojem je napisano da je za uporabu upravo dubrovačke Katedrale – kazao je Viđen, te dodao kako počinje notama za svečanu večernju službu u povodu Svetog Vlaha.

– Don Miho Demović upozoravao je na vrijednost i važnost tog kantuala iz 18. stoljeća, a on se čuva u Glazbenom arhivu Katedrale koji je jedan od najbogatijih glazbenih arhiva u Hrvatskoj – kazao je Viđen.
Kantual se čuva u Glazbenom arhivu Dubrovačke katedrale i predstavlja rukopisnu zbirku liturgijske glazbe gregorijanike i misa stranih i domaćih autora. Inače, upućen je na restauraciju na inicijativu dr. don Stanka Lasića, katedralnog župnika te Viđena, a nnalazio se u jako lošem stanju.

Baština koja je i materijalna i nematerijalna

Radi se o vrijednoj rukopisnoj zbirci liturgijske glazbe gregorijanike i misa stranih i domaćih autora, o kojoj nas u nekoliko publikacija izvješćuju muzikolozi, a napose don Miho Demović. Kako se radi o baštini koja je istovremeno i materijalna i nematerijalna, u želji da se predstave oba njena aspekta i potaknuti dovršetkom restauracije kantuala u radionici za papir Hrvatskoga restauratorskoga zavoda.
Na koncertu DSO povodom Feste sv Vlaha izvest će se upravo oni, najstariji dijelovi iz kantuala, koji su liturgijski vezani uz Parčev blagdan.

Osim spomenutog kantuala, Orkestar će, uz gostujući ansambl Antiphonus, pod vodstvom Tomislava Fačinija izvest će, prirediti, suvremenu praizvedbu psalma Dixit Dominus Antuna Sorkočevića koji je nađen u rukopisu. Fačini je kazao nekoliko riječi o biografiji Sorkočevića te djelu Dixit Dominus.
– Dixit Dominus je izveden, ali u redakciji akademika Zorana Juranića, koja u tradiciji Šulekovih izdanja simfonija Luke Sorkočevića reinterpretira autograf. Premda iznimno znalački i ukusno, takva izdanja nužno čine stanovit odmak od originala, i zato smo se odlučili u godini sv. Vlaha predstaviti ovaj biser dubrovačke oratorijske baštine  u njegovom izvornom obliku, rečeno je u najavi koncerta.

I ovoga puta, don Demović je bio pionirom transkripcije izvornika, a za izvedbu se koristi novo izdanje Felixa Spillera rađeno u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Treća kompozicija koji će izvesti je Gloria Antonia Vivaldija, jedna od najpoznatijih skladbi ovog žanra uopće, kazao je među ostalim Fačini, dok je Milat za kraj kratko dodao kako za svakog Svetog Vlaha DSO organizira prigodni, kvalitetni koncert u suradnji s Biskupijom, te su se sugovornici složili kako bi se djela dubrovačkih autora u budućnosti trebala snimiti, te da će se više raditi kako bi se ta djela više prikazivala javnosti.

Program koncerta:
Introit i antifone iz restauriranog kantuala Dubrovačke katedrale (sredina 18 st.) za Večernju sv. Vlaha
Antun Sorkočević:
Dixit dominus – psalam 109 za sopran, bas, zbor i orkestar (suvremena praizvedba u Dubrovniku)
Antonio Vivaldi – Gloria, RV 589

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana