Grad

KOMUNALNI NERED POSVUDA Kad ćemo ponovo s radošću prođirati Gradom?

KOMUNALNI NERED POSVUDA Kad ćemo ponovo s radošću prođirati Gradom?

Ušli smo u još jednu sezonu u kojoj smo, kao i prošlih godina, najbolji – ostvarujemo odlične rezultate, a ponuda se svakodnevno proširuje.

No, kao što znamo, svaka medalja ima dvije strane pa tako i ova dubrovačka. Većina Dubrovkinja i Dubrovčana u posljednje vrijeme često komentira kako sezona nikad prije nije počela i kako nikad nije bilo više gostiju. Zbog te bi se činjenice trebalo više ‘uprijeti’ po pitanju održavanja javnog reda. Ali to očito nije tako jer je komunalni nered u našem Gradu sve izraženiji. Od prosinca prošle godine bili smo u vremenu bezvlašća. Tako da je moguće kako su se nadležni komunalci i direktori gradskih tvrtki malo ‘opustili’.

Na Pilama – kaos
Zasigurno vas put odvede barem jednom tjedno tijekom dana put Grada. Većina nevoljko to radi, a glavni razlog su stalne gužve. Ako biste htjeli poći automobilom do gradske jezgre, morate se uputiti barem sat vremena prije ili još ranije jer vam je odavno jasno kako ćete lako upasti u gužvu, a još se teže izvući i pronaći parking. To je svima jedan od glavnim problema. Kad ga pronađete, primjerice na Buži, osjećaj je kao da ste osvojili lutriju. Isto tako, kao veliki problem, s kojim su se naši brojni građani susreli, ističe se i bezobrazno parkiranje, ali i iskrcavanje putnika koje provode naši taksisti i to gdje god im se ‘prohtije’. I najbolje od svega je kad to naprave na području iza Grada, točnije kraj Vatrogasaca.

Pomislite samo koliki problem nastane ako vatrogasno ili bolničko vozilo hitno trebaju proći tim dijelom? I ne samo tamo, parkiraju se i na određenim prometnim dijelovima na Pločama. Mnogi to smatraju nedopustivim, a opet se dopušta. S druge strane, ako ste odlučili koristiti javni gradski prijevoz, pripremite se na pune autobuse. Imate dogovor u Gradu, čekate na također prepunoj stanici…

Kad ono – vozač hladno ni ne stane jer vas ne može primiti u već ispunjen autobus. I opet promislite, trebalo je krenuti sat vremena prije. Dolaskom na Pile, u većini slučajeva požalite što ste se tamo našli. Po tko zna koji put vjerno vas pozdrave ubacivači za izlete koji kao da su se stopili s onim popucanim kamenom na ulazu u Grad i ne pomiču se s užarenog mjesta. Jedan je to od razloga zašto se stvaraju tolike gužve. Kao najveći problem zasigurno se izdvaja iskrcavanje putnika na Pilama iz autobusa kojih je, čini nam se, svakim danom sve više. Isto tako, red za ukrcavanje na te iste putničke autobuse, ali i ove gradske, stvara nenormalnu glavobolju građanima koji se žele ‘provući’ do radnog mjesta ili mjesta sastanka u gradskoj jezgri.

A ako biste se kojim slučajem htjeli ukrcati u taksi preko puta, sretno! Jer su i tamo nenormalne kolone, uglavnom turista, koji žele stići do svog odredišta. Surova realnost vlada i ulicama gradske jezgre u koju se dalje zbog gužvi jedva može i ući. A na najljepšoj ulici ponovo ubacivači koji koriste svaku priliku kako bi popunili restorane. Ako pomislite kako je jedan od načina za izbjeći gužve odlazak u ulice, gadno ste pogriješili. Zbog brojnih restorana vladaju ogromne gužve. Isto tako, šetanje tim dijelovima dodatno ‘ugrožavaju’ i ‘mirisi’ iz spomenutih restorana, ali i smeće koje se nalazi na svakom kantunu. Očito vlada mišljenje – ‘kako ćemo, lako ćemo’. Poseže se za kratkotrajnim rješenjima, a nered je iz dana u dan sve veći. Svi su ‘slijepi pored zdravih očiju’ i čekaju kraj sezone. Ako nastavimo ovako, čeka nas još surovija budućnost u kojoj se nećemo moći snaći.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović