Aktualno

KOLIKA JE CIJENA SMJENE DIREKTORA? Nepoželjni, ali s ‘debelim’ otpremninama

KOLIKA JE CIJENA SMJENE DIREKTORA? Nepoželjni, ali s 'debelim' otpremninama

Javna ustanova Rezervat Lokrum je na svojoj internetskoj stranici u petak 5. siječnja objavila natječaj za ravnatelja/icu u mandatu iduće četiri godine.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice JURezervata Lokrum trenutno je dr. sc. Marija Crnčević, inače voditeljica Odjela za zaštitu, održavanje i promicanje ustanove. Nju je v.d.-om imenovalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika početkom prosinca 2017. godine, nakon što je Rezervat Lokrum s dotadašnjim ravnateljem Marijom Tevšićem (na čelu Rezervata Lokrum od svibnja 2014.) dogovorio sporazumni raskid ugovora. Još dok su ti pregovori bili u tijeku Tevšić je DuListu izjavio kako ga ‘ne zanima ostajati u tomu niti se bilo gdje drugo gnjiliti ili uhljebariti’.

Tevšić se ‘prijateljski dogovorio’
-Imam razumijevanje za to da gradska vlast želi na ovom mjestu ili na nekom drugom, osobu po svom izboru. S druge strane, cijeni se moj minuli rad. Na tim osnovama ćemo se prijateljski dogovoriti – rekao je Tevšić, a na pitanje o svom budućem poslovnom angažmanu rekao je kako to po njemu ‘nije bitno’.
-Ovo je grad koji pruža dovoljno mogućnosti da svatko može naći posao da zaradi onoliko koliko mu treba. Mislim kako nije interes javnosti što ću dalje raditi nakon što budem lišen javne funkcije – zaključio je tada Tevšić.

A da se Upravno vijeće zaista ‘prijateljski dogovorilo’ s Tevšićem govore dva zanimljiva financijska podatka koja smo dobili iz Rezervata Lokrum. Naime, Tevšić nije zaludu DuListu rekao kako se ‘cijeni njegov minuli rad’, budući da mu je Upravno vijeće JU Rezervata Lokrum, sukladno Pravilniku o nagrađivanju zaposlenika JURL, isplatilo bonus u iznosu od jedne i pol bruto plaće.

1,5 bruto plaća ‘poticaja’
-JU Rezervat Lokrum je u 2016. ostvarila povijesno najbolje rezultate (broj posjetitelja koji su kupili povratnu brodsku kartu s ulaznicom je 168.209), prihod od prodaje istih je iznosio 13.456.720 kuna. Višak prihoda nad rashodima krajem 2016. godini je iznosio 4.064.677 kuna pa je Upravno vijeće odlučilo Ravnatelja potaknuti za nastavak takvih rezultata s nagradom u visini od 1,5 bruto plaće sukladno Pravilniku o nagrađivanju zaposlenika JURL – objasnili su nam iz Rezervata Lokrum.

Dakle, jedna i pol plaća bruto stigla je kao ‘poticaj za nastavak povijesno najboljih rezultata’. To je, podsjetimo, bilo u travnju 2017. godine. Ali, dokaz pravog prijateljstva dogodio se prilikom dogovaranja sporazumnog raskida ugovora.
-Sukladno Sporazumu o raskidu radnog odnosa, s čijim su sadržajem upoznata i suglasna nadležna tijela Grada Dubrovnika kao osnivača, Ravnatelju će se isplatiti otpremnina u iznosu od šest bruto plaća – ističu iz Rezervata Lokrum, navodeći uz to kako je Tevšić prema svom ravnateljskom Ugovoru o radu, u slučaju jednostranog razrješenja (čitaj: otkaza), imao pravo na deset plaća otpremnine!

Velikodušni Mario
S obzirom na hrvatsku političku tradi­ciju smjenjivanja nepodobnih direktora i ravnatelja iz suparničkih stranaka, bilo je nakon pobjede HDZ-a i Mata Frankovića na lokalnim izborima izgledno da bi se na ‘listi za odstrel’ mogao naći i Tevšić. Koji se pak vrlo povoljnim Ugovorom o radu od otkaza osigurao pozamašnom otpremninom u iznosu od čak deset plaća. Može li se reći da su se u Sporazumu o raskidu radnog odnosa našli negdje skoro na pola? Tevšić je ubrzao svoj odlazak s Lokruma te HDZ-u olakšao kadroviranje, a pritom se velikodušno i u prijateljskoj maniri odrekao četiri bruto plaće, odnosno prihvatio isplatu njih ‘tek’ šest.

Nas je pak zanimalo koliki će iznos otpremnine u broju bruto plaća, prema važećim ugovorima, biti isplaćen direktorima deset gradskih poduzeća i deset kulturnih ustanova u slučaju jednostranog (otkaz), odnosno obostranog raskida (sporazumno). U upit smo uključili i Razvojnu agenciju Grada Dubrovnika DURA, ali i Rezervat Lokrum, čisto da provjerimo koliko u Gradu Dubrovniku prate zbivanja na ‘ukletom otoku’.

Najprije smo saznali kako nijedan ravnatelj ustanova u kulturi nema u svom ugovoru utvrđene otpremnine u slučaju raskida, bilo jednostranog bilo obostranog. Dakle, već prva razlika prema Rezervatu Lokrum. Potom su nam iz Grada Dubrovnika citirali odredbe iz Ugovora o radu s direktorima gradskih društava u većinskom ili cjelovitom vlasništvu Grada Dubrovnika (Čistoća, Libertas, Vrtlar, Vodovod, Sanitat, Boninovo, Domouprava, Hotel Gruž te Razvojna agencija DURA):

3 ili 6 prosječnih plaća
-U slučaju raskida Ugovora od strane Direktora, isti je dužan obavljati poslove u skladu s odredbama Ugovora dva mjeseca, osim ukoliko se Ugovorne strane ne sporazume drugačije.
U slučaju raskida Ugovora od strane Društva, ono je dužno Direktoru ponuditi sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme za poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.
U slučaju da Direktor u roku od osam dana prihvati ponudu za sklapanje ugovora o radu i sklopi ponuđeni ugovor o radu, Društvo će Direktoru isplatiti naknadu u visini od tri prosječne mjesečne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca, u roku od petnaest dana od dana sklapanja ponuđenog ugovora.
U slučaju da Direktor u roku od osam dana pisanim putem izjavi da ne prihvaća ponudu za sklapanje ponuđenog ugovora o radu ili se u roku od osam dana od dana primitka ponude o istoj ne očituje, Društvo će Direktoru isplatiti naknadu u visini od šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih u posljednja tri mjeseca, u roku od petnaest dana od proteka navedenog roka – odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika.

Ili prevedeno: u slučaju smjene s direktorske pozicije ponudit će im se drugo radno mjesto u tvrtci sukladno stručnoj spremi i radnom iskustvu. Ako smijenjeni direktor prihvati ponudu, dobit će naknadu u iznosu tri prosječne direktorske plaće, a ako ponudu odbije bit će mu isplaćena otpremnina u iznosu šest prosječnih mjesečnih direktorskih plaća.
I ne, u odgovoru iz Grada Dubrovnika nigdje se nisu osvrnuli na otpremnine ravnatelja Rezervata Lokrum.

Lujić: To je protuzakonito
Za komentar ovih ‘otpremninskih cirkusarija’ zamolili smo Dolores Lujić, dugogodišnju sindikalnu povjerenicu te izvrsnu poznavateljicu radnog prava. Lujić smatra kako se u slučaju direktorskih otpremnina namjerno miješalo i miješa ‘kruške i jabuke’, a sve bez utemeljenja u zakonu.
-Otpremnina se može jedino dobiti u slučaju tehnološkog viška ili osobno uvjetovanog otkaza. Općenito je protuzakonito ugovarati bilo kakvu vrstu otpremnine na način kao u gradskim poduzećima, jer direktori nisu obični radnici te se njih ne tiče Zakon o radu, već su predsjednici uprave trgovačkih društava ili javnih ustanova koji imaju mandat. Oni ne bi trebali imati ugovore o radu, već menadžerske ugovore kao predsjednici uprava. Osim toga, poduzeća im nisu dužna ponuditi drugo radno mjesto. Izabrani su u mandatu na četiri godine, a nisu u stalnom radnom odnosu – objasnila je Lujić, koja kao protuzakonitu posebno ističe odredbu o isplati naknade u iznosu tri prosječne direktorske plaće samo zbog prelaska na drugo radno mjesto unutar istog poduzeća.

-Zanima me kako takve otpremnine uopće prolaze u Poreznoj upravi – zapitala se u svom odgovoru Lujić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist