Kultura

KATJA BAKIJA ‘Bruerović je jedan od najznačajnijih dubrovačkih književnika prije pada Republike’

KATJA BAKIJA ‘Bruerović je jedan od najznačajnijih dubrovačkih književnika prije pada Republike’

U okviru programa Mjeseca frankofonije, u organizaciji Francuske alijanse u Dubrovniku, večeras je u Saloči od zrcala dr. sc. Katja Bakija održala predavanje ‘MARKO BRUEROVIĆ (MARC BRUÈRE) – francuski diplomat i hrvatski književnik’

Sin francuskog konzula u Dubrovniku, pjesnik i diplomat Marko Bruerović (Marc Bruere Descrivaux) jedan je od istaknutijih kulturnih djelatnika i književnika koji je ‘unio pomake u književnosti svoga doba’.

– Bruerović je govorio i pisao na svom materinjem francuskom jeziku, ali i na latinskom, talijanskom i njemačkom. No ipak se najviše osjećao Dubrovčaninom, i središnji dio njegova opusa pisan je hrvatskim jezikom i vezan je uz Dubrovnik – rekla je Bakija i dodala kako je Bruerović, dubrovački odnosno župski zet, ‘jedan od najznačajnijih i posljednjih dubrovačkih književnika prije pada Republike’.

Bakija je istaknula kako je Bruerović bio veliki zaljubljenik u naše narodne pjesme što dokazuju prijevodi brojnih pjesama na talijanski i francuski jezik. Isto tako, njegova su djela objavljena i u Godišnjaku odnosno Almanahu, prvom književnom časopisu u Dubrovniku.

U drugom dijelu večeri Kazališna družina Kolarin izvela je ulomak iz predstave Bruerovićeve komedije iz dubrovačkog života „Vjera iznenada“ za koju je Bakija istaknula kako je to bila najuspješnija sentimentalna komedija sve do nastanka Šenoinog djela ‘Ljubica’.

Doc.dr. sc. Katja Bakija zaposlena je na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednica je Stručnog vijeća Studija Povijest Jadrana i Mediterana. Dio svog radnog vijeka provela u Mađarskoj kao sveučilišna nastavnica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu, a potom kao diplomatkinja Republike Hrvatske (konzulica za kulturu, znanost i obrazovanje) u generalnom konzulatu u Pečuhu.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović