Kultura

Karizmatični Oi Dipnoi otvara 9. Epidaurus festival

Karizmatični Oi Dipnoi otvara 9. Epidaurus festival

Epidaurus priča se nastavlja. Večeras će Epidaurus festival otvoriti svoja vrata deveti put!

Uz zvuke sa Sicilije, zanimljivih prizvuka tradicionalnih instrumenata s otoka, a uz novitete koje su unijeli u siciljanski melos, s glavnim tumačima Mariom Gulisanom (glas, te instrumenti bodhràn, cajon, dumbek, tamburin, židovska harfa), Marcom Carnemollaom – fretless bas gitara i vokal, te Valeriom Caironeom – mala harmonika, gajda, vokal s koncertom Živahni Mediteran festival će započeti. Glazbenicima će se pridružiti i autentičan ples uz tradicionalne plesače Antonija Litrica & Stefaniju Tanteri. Koncert će se održati na Ljetnoj pozornici u Cavtatu.

U petak, 11. rujna s početkom u 20 sati će se u Domu kulture u Cavtatu otvoriti izložba stalne suradnice Epidaurus festivala, Luce Đuraš. Izložba je posvećena s mišlju i djelom na prijateljicu i neumornu sugrađanku, slikaricu Marusju Brautović koja je bila prijatelj i član festivala od samog osnutka 2007. godine. Netom poslije otvorene izložbe pod naslovom ‘Marusji’ na istom mjestu u 20:30 klavirski recital nazvan ‘Nježni klavir’ održat će priznata francuska pijanistica Sophia Vaillant.

U subotu, na Ime Marijino, baš kako “toka” u Cavtatu, u crkvi Gospe od snijega pod Bukovčevom oltarnom slikom gdje Gospa čuva Cavtat i sve svoje mještane, održat će recital naša ugledna mezzosopranistica, prvakinja HNK u Zagrebu, Diana Hilje uz pratnju na jedinstvenim, raritetnim orguljama prof. Margit Cetinić. Koncert nosi naslov Ave Maria.

U ponedjeljak, 14. rujna u 20:30 također u crkvi Gospe od snijega, održat će se koncert ‘Mediteransko putovanje’ u kojem će nastupit glazbenici iz Hrvatske i Albanije. Prvi put na Epidaurus festivalu priznati kvartet Kadenca iz Zagreba kojemu će se kao solisti i suradnici pridružiti kolege pijanistica Ivana Marija Vidović, klarinetist i violinist iz Tirane Fatos Qerimaj i Lorenc Radovani.

U srijedu, 16. rujna u 20:30 u Domu kulture u Cavtatu nastupit će ovogodišnji odabranici u programu kojeg Epidaurus festival vrijedno organizira od samog osnutka, a pod nazivom Mladi talenti. Ovogodišnje perjanice su nagrađivane osamnaestogodišnjakinje Sarah Skopljak (BIH), te Fatjona Maliqi (Kosovo).

Epidaurus festival voli iznenadit svoju publiku pa će tako ove godine na taraci vile Banac 19. rujna u 20:30 zatvoriti ovogodišnji festival, a otvorit zastor novom projektu Hommag à Olga Solovjeva sa svečanim koncertom posvećenim proznatoj ruskoj balerini, pedagoginji, te humanistici, zaljubljenici u Cavtat u kojem se skrasila sa sestrom Lidijom, te davne 1949. tamo pokrenula folklorni baletni odjel pod imenom Baltazar Bogišić. Godine 1953. ustanovila je baletni studio pri Državnoj muzičkoj školi u Dubrovniku. To su temelji današnjeg uspješnog baletnog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Bespotrebno je isticati da se ovakve persone grate ne smije nikad zaboraviti.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist