Županija

Kako najbolje zaštititi vinogradarski lokalitet Ponikava?

Kako najbolje zaštititi vinogradarski lokalitet Ponikava?

Nastavak priče o grupi vinara iz mjesta Ponikve na Pelješcu i njihovom udruživanju s ciljem zaštite oznake izvornosti (ZOI) ovog vinogradarskog lokaliteta predstavljena je sinoć u sklopu KINOOKUS – Food Film Festivala u Stonu.

Sam postupak dobivanja zaštite oznake izvornosti na nacionalnoj razini započeo je prije više od dvije godine te sada otvara nova pitanja i nove mogućnosti na putu prema zaštiti u europskom kontekstu.

Prva je to zaštita ovakve vrste jednog vinogradskog lokaliteta u Dalmaciji i odnosi se upravo na najzahtjevniji proizvod u smislu zaštite: vino, te obuhvaća gotovo trideset vinogradara iz mjesta Ponikve. Činjenica da su u zaštitu uključeni i vinogradari, a ne samo vinari, daje joj posebnu snagu.

Što sama zaštita znači za vinogradare i vinare, potrošače i ljubitelje vina, Pelješac i Hrvatsku u europskom kontekstu razgovarali su vinari Dubravko Vukas, Frano Miloš i akademik Igor Fisković s domaćinom Ivanom Viđenom.

Vinari su istaknuli da su više od dvije godine radili na izradi dokumenata koji su podloga za dobivanje zaštite oznake izvornosti, a tek sada ih čeka dugotrajan proces valorizacije tog specifičnog lokaliteta koji je ovom zaštitom izuzet iz masovne proizvodnje vina, što sa sobom nosi i promjenu mentaliteta i sustav vrednovanja jednog društva.

Za njih dobivena zaštita oznake izvornosti postavlja mnoga pitanja na koja moramo odgovoriti kao društvo. Za krajnjeg potrošača ona pak omogućava bržu informaciju, garantira kvalitetu i jamči prepoznatljivost proizvoda.

Akademik Fisković tom je prigodom istaknuo da je riječ o dinamičnom prostoru koji u sebi nosi mnoštvo baštinskih – tradicijskih elemenata te da su upravo te vrijednosti prepoznali vinari i vinogradari iz Ponikava. Permanenta je to sljubljenost čovjeka i prirode koja je vidljiva u njihovom ponašanju prema obradi zemlje, gdje s vlastitim trudom i umom poštuju reljef i prirodne materijale.

Zaštita oznake izvornosti baza je na kojoj će udruženi vinari nastaviti razvijati svoje buduće projekte, a jedan od njih predstavljen sinoć je i povezivanje ZOI Ponikve i Napoleonovog puta – puta na kojem je vidljivo 6000 -7000 godina ljudske povijesti i jedinstvene vizure ponikovskih vinograda.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist