DuList IN

Kako iskoristiti ostatke povrća u ukusnim jelima

Voće i povrće

Čim nešto spremamo u kuhinji, trudimo se kuhati sa što više povrća jer znamo koliko je važno za zdravlje. No često nam ostane viška koji nije dovoljan za drugo jelo pa na kraju ostane u hladnjaku dok ne bude za smeće

Dakle, što učiniti s jednom mrkvom, nekoliko cvjetova brokule, cvjetače ili tikvicom koja nam ostane? Jednostavno – iskoristite ih u drugim jelima.

Temeljac

Svaki put kad vam ostane malo mrkve, celera, cvjetače ili nekog drugog povrća, narežite ga na manje komade i stavite u jednu vrećicu u zamrzivač. Kada sakupite dovoljnu količinu, napravite povrtni temeljac, odličnu bazu za mnoga jela.

Riža

S malo povrća koje ćete prethodno pirjati na maslinovu ulju i luku, možete složiti ukusnu rižu koja se može jesti sama, a može biti i prilog nekom mesnom jelu.

Umaci

Jednostavni umaci od rajčice mogu biti ukusniji ako u njih ubacite komadiće povrća. Imate li ukućane koji su protiv povrća u umacima, samo ih usitnite blenderom, kao da radite krem juhu. Nitko neće niti znati da je umak od rajčice s tjesteninom dodatno obogaćen vitaminima i hranjivim nutrijentima.

Napravite šareno varivo

Ovo je zapravo isto kao da radite tradicionalno varivo od kelja ili mahuna. Samo umjesto jednog tipa povrća možete staviti više, od mrkve, krumpira i graška ili primjerice mrkva, krumpir te cvjetovi brokule i cvjetače. Umjesto krumpira možete napraviti i obične žličnjake od vode i brašna s malo soli. Za nešto jači okus slobodno na početku pirjajte traku slanine ili primjerice suho meso.

Grickalice

Korjenasto povrće ili lisnato poput kelja mogu brzo i lako postati zdrave grickalice koje će vas na poslu zasititi i možda spriječiti da u trenutku krize posegnete za slatkišima. Mrkvu i slično povrće narežite na trakice pa ih malo posolite i pokapajte maslinovim uljem te ispecite u pećnici. Isto možete napraviti s ostacima kelja.

Polpete

Iskoristite zdrave žitarice poput kvinoje i amaranta pa napravite polpete s povrćem. Doista zdrav i ukusan obrok koji možete ponijeti na posao ili primjerice piknik.

tportal.hr

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist