Kultura

IZLOŽBA VIDRI U ČAST ‘Genij Držićev živi i još uvijek je aktualan’

IZLOŽBA VIDRI U ČAST 'Genij Držićev živi i još uvijek je aktualan'

– Drago nam je što je izložba organizirana u suradnji Sveučilišta u Dubrovniku i Ogranak matice Hrvatske u Dubrovniku. Sanja Žaja Vrbica i ja razmišljale smo kako postaviti i organizirati ovu izložbu, na način na koji bismo najbolje, studentima i svima vama, predočili genij našeg Držića koji je stožerni dio europske i svjetske duhovne te književne baštine – istaknula je jedna od autorica izložbe ‘Odjeci Držićevih obljetničkih godina’ doc. dr. sc. Katija Bakija, a doprinos u organizaciji ove izložbe dala je i doc. dr. sc Sanja Žaja Vrbica.

Izložbom koju zajednički organiziraju Sveučilište u Dubrovniku i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, željelo se osvrnuti na dvije Držićeve velike obljetnice. Onu 2008. koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Držićevom godinom kad se obilježavala 500. godišnjica Držićevog rođenja i ovu recentnu kojom obilježavamo 450 godina smrti Marina Držića.

Bakija je naglasila kako ‘Držićev opus i jezik ne smije biti dio arheologije, filološke baštine’.

– Držića moramo živjeti svakodnevno. Upravo zato što smo svjedočili kako Držić preskače stoljeća i da nam nakon toliko godina ima što reći te kako su njegove poruke provokativne i duhovite, bilo da govori o odnosu zbilje i kazališta, pojedinca i politike – naglasila je Bakija i dodala kako bi se izložba mogla širiti te pokazuje zapravo da ‘genij Držićev živi i da je i još uvijek je aktualan’.

Izložba je podijeljena na tri dijela. U prvom se nalaze stožerna izdanja koja su pridonijela njegovoj kanonizaciji te ga afirmirala kao velikog pisca renesanse. Središnji dio su publikacije objavljene povodom obilježavanja 500. rođendana, dok je treći dio izložbe posvećen ovoj godini čije odjeke, kako kaže Bakija, ‘još očekujemo i o čemu ćemo još govoriti’. Izlošci pokrivaju razdoblje od 1866. godine kad je u Dubrovniku u Zabavniku narodne štionice dubrovačke objavljena najpoznatija i najprevođenija Držićeva komedija ‘Dundo Maroje’ pa sve do izdanja i publikacija iz 2017. godine.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan naglasila je kako je Matica na različite načine, uz suradnju s drugim institucijama, obilježila spomenute dvije važne Držićeve obljetnice. Isto tako, istaknula je kako je ova suradnja sa Sveučilištem trebala biti organizirana ‘puno ranije’, na što je rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum odgovorio kako ipak ‘nikad nije kasno’.

Izložba će biti otvorena do petka, 22. prosinca.

mp

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist