Hrvatska

IVO SANADER U DNEVNIKU NOVE TV Poziv za svjedočenje mi je stigao kad sam bio u zatvoru

IVO SANADER U DNEVNIKU NOVE TV Poziv za svjedočenje mi je stigao kad sam bio u zatvoru

U međunarodnom pravnom okruženju trenutačno se vode dvije vrlo važne bitke oko INE. Prvu je protiv Hrvatske 2013. pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo mađarski MOL koji tvrdi da je izgubio najmanje tri mlijarde kuna jer hrvatska strana u INI nije poštovala ugovor iz 2009. koji je s Mađarima sklopila Vlada Ive Sanadera.
Hrvatska je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića uzvratila 2014. protutužbom u kojoj tvrdi da hrvatska strana trpi štetu zbog ugovora Sanaderove Vlade kojim su Mađarima dana upravljačka prava iako nisu imali većinski paket dionica.
Prije nekoliko dana u Londonu je na UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo, pri kojoj je Hrvatska zatražila poništavanje dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. godine o upravljanju INOM, svjedočio bivši premijer Ivo Sanader. O čemu je svjedočio i kakve bi posljedice za Hrvatsku i njezine građane, ali i njega osobno to moglo imati, s obzirom da čeka novo suđenje za Inu ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govorio je Ivo Sanader.

Čuli ste izjavu potpredsjednika Vlade Bože Petrova, što mislite na koga se odnosi? Koje su to interesne skupine?
Potpredsjednik Petrov vjerojatno ima neke svoje informacije koje ja nemam. Ja s obzirom da nisam već dulje vrijeme u politici, teško mi je procjenjivati i spekulirati na što je on mislio u toj izjavi.
Nije vam baš u fokusu?
Ne.
Jeste li svjedok MOL-a u tom postupku?
Ne. Mene je pozvao predsjednik arbitraže, odlučio sam svjedočiti pri tom postupku još prije nekoliko mjeseci. Pozvao me kad je zakazao ovu raspravu. Kad sam ja odlučio svjedočiti, od tog trenutka do rasprave nije bilo niti jedne druge rasprave.
Jesu li točne informacije da ste jednom ranije već bili pozvani ali se, budući da dolazak na arbitražu nije obvezan, niste odazvali?
Poziv je stigao još u vrijeme kad sam bio u zatvoru pa nisam se mogao odazvati.
Može li Vama ovo svjedočenje pomoći u postupku koji se ponovno treba voditi za Inu u Hrvatskoj?
Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema veze s postupkom u Zagrebu. Zbog Ježićeve sam izjave prosjedio 4 godine u zatvoru. Ono što je Milanovićeva vlada učinila je krajnje rizično za Hrvatsku.
Što je bio fokus Vašeg svjedočenja, što je arbitražno Vijeće najviše zanimalo?
Pitalo me Vijeće, zastupnici Hrvatske i MOL-a, svima sam odgovorio isto. Ne postoji mito, nisam primio nikakvih 5 milijuna mita i Ježić naprosto laže.

Članak u cjelosti možete pronaći OVDJE.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist