Natrag
26.9.2017 16:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

IVAN LOVRINOVIĆ Hrvatska narodna banka je najveća mjenjačnica u Hrvatskoj

17.4.2015 @ 14:18 Andrea Falkoni Račić Aktualno
12;12

Podijelite:

Hrvatska narodna banka najveća je mjenjačnica u Hrvatskoj – izjavio je dr.sc. Ivan Lovrinović na predavanju koje je zajedno s kolegom dr.sc. Dragom Jakovčevićem održao dubrovačkim studentima ekonomije.

Tema predavanja bila je ‘Švicarski franak, monetarna politika i bankarstvo – kako dalje?’ Lovrinović i Jakovčević inače su savjetnici Udruge Franak.
Lovrinović se zapravo osvrnuo na hrvatski monetarni sustav, koji je po njemu defektan i fiktivan.

– Naša zadaća je pomoći ljudima koji su se našli u ovom teškom položaju. Na tome smo angažirani već pet godina. Kad je problem eksplodirao svom svojom težinom, danas o tome svi govore – političari, stranke, a njihovi zaključci ne donose plodove jer nemaju ni političke volje ni snage riješiti problem – rekao je Lovrinović, te nastavio:

– Hrvatska ima fiktivni, lažni monetarni suverenitet, jer Hrvatska ne emitira slobodno svoj novac. Da bi Hrvatska narodna banka emitirala 7,5 kuna ona prethodno mora osigurati jedan euro. Ako je gospodarstvo zaradilo jedan euro ili je netko uzeo kredit u iznosu jedan euro, HNB tada kupujući te devize može proizvesti protuvrijednost u domaćem novcu. Suverenoj zemlji, pak, ne trebaju prethodno devize za stvaranje svog novca. Kada je 1994. godine u Hrvatskoj uvedena kuna, mi smo formalno dobili svoj novac, ali stavljeni su teški uvjeti njegovog stvaranja.

U Hrvatskoj se novac ne stvara primarno zbog potreba gospodarstva. Mi imamo jednu vrstu neokolonijalnog monetarnog sustava koji je proizveden prvi put na Mauricijusu prilikom Engleske dominacije svijetom u 17.,18. stoljeću, ali taj sustav danas funkcionira u Hrvatskoj. Zato ne možemo govoriti o monetarnoj suverenosti, naša HNB nema slobodu i zbog toga nije prava središnja banka pa je nazivam najvećom hrvatskom mjenjačnicom. To determinira sve drugo u Hrvatskoj – objasnio je Lovrinović. Dodao je i kako je monetarna politika proteklih 20 godina išla protiv interesa domaćeg gospodarstva, jer naš monetarni sustav ovisi o drugom monetarnom sustavu.

– Zašto je došlo do valutne klauzule i ovog problema. Zato što je koncept u Hrvatskoj bio brza euroizacija monetarnog sustava, mi smo je nazvali Strategija Rohatinski – Vujčić. Oni su propovijedali brzu euroizaciju kako bi se što prije ušlo u eurozonu, odnosno kako bi se što prije uveo euro. Međutim, 2007. nastupila je kriza eurozone, u Hrvatskoj i produžena kriza, te je ova strategija propala. No, ostala je teška posljedica toga, a to je da je čitava zemlja ostala izložena valutnom riziku, i sad se očekuje da rizik u cijelosti preuzme sektor stanovništva i gospodarstva, a to je nemoguće – rekao je Lovrinović, dodavši kako je nedopustivo da se krediti odobravaju u ovoj ili onoj valuti pored vlastitog novca. Šokantna je i činjenica, naglasio je, što Hrvatska narodna banka ne odobrava kredite bankama, koje bi tim novcem dalje poduzećima odobravale kredite u kunama.

– Ovo je neprihvatljiv sustav, ovo je deformacija monetarnog sustava koji se u Hrvatskoj mora promijeniti – rekao je Lovrinović poručivši hrvatskoj Vladi da se prestane zaduživati uz valutnu klauzulu čime izravno ruši monetarni suverenitet, te poduzećima da u unutrašnjem prometu fakture ne vežu u euro…
– Monetarna ovisnost ruši nam gospodarstvo – zaključio je Lovrinović.
Drago Jakovčević istaknuo je kako je valutna klauzula u Hrvatskoj bilo kukavičje jaje u monetarni suverenitet.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana