Aktualno

IT stručnjaci iz cijelog svijeta u Dubrovniku

IT stručnjaci iz cijelog svijeta u Dubrovniku

Hrvatska je dio suvremenog svijeta i naši IT stručnjaci su prvenstveno mladi ljudi, a što se tiče infrastrukture ne kaskamo puno za razvijenim zemljama, rekao je u utorak na otvaranju 11. međunarodne konferencije ‘Wireless Communications and Mobile Computing’, Vlatko Lipovac prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku.
Kako je istaknuo Lipovac uoči ove konferencije za koju je prijavljeno čak 700 radova, Hrvatska na ovom polju ne kaska za razvijenim zemljama svijeta.
”Svoje radove predstavit će stručnjaci iz 42. zemlje. Bilo je oko 700 prijavljenih radova, ali samo je jedna trećina prihvaćena. Imamo visoku stopu odbijanja, ali to samo govori o zadanim kriterijima. Konferencija se bavi najnovijim tehnologijama u komunikacijama i mobilnom računarstvu. To su radijski komunikacijski sustavi četvrte generacije koji su u povijesnom trenutku spajanja s novim internetskim tehnologijama, tzv. ‘Internet stvari’ (Internet of things), odnosno povezivanje bilo čega s bilo čime”, rekao je Lipovac.
”Hrvatska je dio suvremenog svijeta i naši IT stručnjaci su prvenstveno mladi ljudi. Što se tiče infrastrukture ne kaskamo puno za razvijenim zemljama. Ako govorimo o klasičnoj telekomunikacijskoj strukturi situacija nije loša, a ako govorimo o ICT tehnologijama po nekim pokazateljima Dubrovnik je s obzirom na broj stanovnika drugi centar u Hrvatskoj”, rekao je Lipovac, inače glavni predsjedavajući na konferenciji.
Na upit koliko školstvo može pratiti brze izmjene u tehnologiji Lipovac odgovara kako su izmjene školskih programa sporije, ali prvenstveno na javnim sveučilištima.
”Na privatnim sveučilištima na zapadu gdje ne postoje regulirana pravila u tom smislu to je možda malo brže nego na javnim sveučilištima u koje spada i Sveučilište u Dubrovniku. Oni imaju slobodu brže izmjene jer njihova ‘snaga’ proizlazi iz reputacije”, kaže Lipovac.
”Postoji inercija u prihvaćanju i razvijanju planova i programa, ali mislim da ta kočnica nije dominantna i da je primjerena suvremenom svijetu”, smatra on.
Inače, ova konferencija pod nazivom “Komunikacije za 21. stoljeće” koja traje do petka, a održava se pod pokroviteljstvom najveće svjetske strukovne udruge IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) s više od 400.000 članova, te Hrvatske sekcije IEEE.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist