Grad

INICIJATIVA RIBARA Na Peskariji opet ‘ribe, ribe’

INICIJATIVA RIBARA Na Peskariji opet ‘ribe, ribe’

Gradska tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. odlučila je opet oživjeti prostor ribarnice na Peskariji u starom gradskom Portu.
Naime, nekoliko dubrovačkih ribara iskazalo je interes korištenja Sanitatovog prostora u Portu kako bi na tom mjestu obavljali dio svog ribarskog obrta, čistili i prodavali svoj ulov.

-Razgovarali smo s novom upravom Sanitata jer želimo taj prostor opet staviti u funkciju za ono što tu treba biti, a to je peskarija, ribarnica. Nas nekoliko ribara bi svakako tu imali primjerenije uvjete rada i prodaje, a vjerujemo da bi i građani pozdravili taj potez te da opet mogu ribu kupiti u povijesnoj jezgri – kazao nam je Vlaho Čejović, inače sin pokojnog Milana Čejovića, jednog od najpoznatijih dubrovačkih ribara. Vlaha Čejovića zatekli smo baš pred peskarijom u razgovoru s drugim ribarima, a iz razgovora s njima jasno je da bi realizacija te ideje bila dobra vijest za sve, prije svega za građane koji gravitiraju povijesnoj jezgri.

Tabak: Pozdravljamo ideju, ali…
Zamjenik direktora Sanitata Tomislav Tabak, koji bi od prvog dana 2018. godine trebao od Nika Kapetanića preuzeti direktorsko mjesto, za DuList je potvrdio da se tu ipak ‘nešto valja’, premda je sve skupa pod upitnikom.

– Uhvatili smo se toga, ali prije svega treba vidjeti kako riješiti problem minimalnih tehničkih uvjeta. Tako da pokušavamo najprije ishodovati minimalne tehničke uvjete, a nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje. Prvenstveno je bitno da postoji interes ribara, a toga dosad nije bilo. Imamo namjeru oživjeti cijelu tu placu, staviti prostor u funkciju te ga iznajmiti našim ribarima. Ne može tamo stati njih puno, možda tri ili četiri. Pretpostavljam da će prednost imati ribari iz starog grada. Osobno sam za to da se peskarija oživi te time oživi i povijesna jezgra. Smatram da stari grad mora imati jedan takav objekt, jer svaki stari grad u svijetu ima takvu ribarnicu. Dobra volja svakako postoji, ali ne znamo hoće li nas zakočiti minimalni tehnički uvjeti, odnosno hoćemo li ih uspjeti dobiti. To je dugoročnije pitanje, a ne od danas do sutra, ali svakako bez osnovnih uvjeta za rad neće biti moguće peskariju staviti u funkciju – rekao je Tabak, koji se nije usudio procjenjivati koliki su izgledi za stvarnu realizaciju dobre ideje.
– O izgledima je u ovoj fazi suludo govoriti – kratko je kazao Tabak.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović