Kultura

IN MEMORIAM Predstavljanje knjige dr. Augustina Franića u Zagrebu

IN MEMORIAM Predstavljanje knjige dr. Augustina Franića u Zagrebu

In memoriam pokojnom dr. Augustinu Franiću, predstavit će se njegova posljednja knjiga, ‘KPD Lepoglava – mučilište i gubilište hrvatskih političkih zatvorenika’ u dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u Dubravi, ovaj četvrtak s početkom u 19 sati.

Dr. Franić kao rijetko koji uznik raskrinkava jugoslavenski komunistički sustav koji je posebno osjetio na devetogodišnjem robijanju u KPD Lepoglava i KPD Gradiška. Donedavni predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika – podružnica Dubrovnik, kroz četrdesetak godina sustavno je prikupljao, istraživao, obradio znanstveno utemeljenu građu iz državnog arhiva, kartona kaznionica, dostupnih matica rođenih i umrlih, ali i nažalost nepotpunih ili skrivenih podataka, te napisao i objavio knjigu u popularnom stilu.
Svoj rad na istraživanju znanstvenih i obrađenih podataka napisao je kao svoj „dug“ za život sa svojim mrtvim uznicima. Među njima je kratko vrijeme boravio i bl. Alojzije Stepinac, čija prisutnost na istom mjestu u isto vrijeme im je davala snagu da izdrže.

Kao antikomunist i katolik autor u svojim ostalim djelima (Svjetlonoše slobode, KPD Stara gradiška, Dr. Niko Koprivica, gradonačelnik Dubrovnika: žrtva i mučenik s Dakse) među kojima je i nadopunjeno izdanjena prve knjige KPD Lepoglava, dr. Franić ističe borbu za slobodu i neovisnu državu, te ujedno daje i svoj veliki doprinos u borbi protiv europskog i svjetskog komunističkog sustava koji je odnio nebrojene živote.
Na predstavljanju knjige govorit će dr. sc. Bruna Esih, dr. sc. Anđelko Mijatović, publicist Tomislav Vuković i dr. sc. Vladimir Geiger.

Lepoglava-KPD-Franic-02

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist