Natrag
23.10.2017 04:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

IDEOLOGIJA RODOSLOVLJA’ Ćosić dešifrira nastanak tzv. Ilirske heraldike

7.7.2015 @ 6:24 Dulist Kultura
3;3

Podijelite:

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku tiskana je knjiga Stjepana Ćosića ‘Ideologija rodoslovlja’.

Kako navodi Upravitelj Zavoda akademik Nenad Vekarić, riječ je o izvrsnoj znanstvenoj monografiji, u kojoj Ćosić na temelju novih arhivskih dokumenata i Korjenić-Neorićeve genealogije, sačuvane u Bogišićevoj zbirci u Cavtatu, dešifrira nastanak tzv. Ilirske heraldike.

O toj temi objavljen je dosad značajan broj radova širom Balkanskog poluotoka, često s vrlo dvojbenim i romantičarskim interpretacijama. Jednako tako i sam grbovnik poslužio je mnogima u prošlosti da na temelju njega sazdaju vlastiti lažni grb.

– Ćosić je u ovoj sjajnoj knjizi dokazao da je zapravo riječ o „dubrovačkoj“ priči. Potomci razvlaštenih baštića iz Dubrovačkog primorja, na čelu s Ohmućevićima iz Grgurića i Korjenićima iz Banića, koji su 1399. godine kada je Dubrovačka Republika stekla taj teritorij bili pokmećeni, dva stoljeća kasnije pokušali su oživjeti staru priču, nadajući se da će u kontekstu novog vremena uspjeti ponovno doći do svojih nekadašnjih bosanskih posjeda. Stvoren je grbovnik, izrađivale su se genealogije pomoću kojih se pokušavao dokazati raniji plemićki status.

Knjiga sadrži analizu nastanka prvih grbovnika i genealogija i prati razvoj Ilirske heraldike sve do novijih prilagodbi iz 18. i 19. stoljeća. Na kraju knjige priložen je i Korjenić-Neorićev grbovnik iz 1595. godine. Riječ je o izuzetno zanimljivoj, odlično napisanoj i bogato ilustriranoj monografiji, koja će biti zanimljiva ne samo ekspertnim krugovima nego i široj publici, posebno žiteljima Dubrovačkog primorja – navodi Nenad Vekarić.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana