Politika

HSS podržao referendum o promjeni izbornog sustava

HSS podržao referendum o promjeni izbornog sustava

Na danas održanoj konferenciji za novinare predsjednik dubrovačke Gradske organizacije HSS-a Željko Raguž pozvao je birače HSS-a da svojim potpisom podrže Građansku inicijativu Udruge “U ime obitelji” pod nazivom Birajmo zastupnike imenom i prezimenom, a čiji je cilj promjena izbornog sustava.

Raguž je pojasnio i zašto je Hrvatska seljačka stranka javno podržala ovu inicijativu.

– Izborni sustav kakav sada imamo nije dobar, ima puno manjkavosti, a ono što je najvažnije – ne odražava pravu volju birača. HSS podržava ovu inicijativu jer želimo da upravo birači budu ti koji će, kada se uvede preferencijalno glasovanje, odabrati tko će ih zastupati u parlamentu – istaknuo je Raguž.

Dodao je i kako je izborno zakonodavstvo kakvo sada imamo nepravedno, jer broj i veličina izbornih jedinica pogoduju prije svega velikim strankama, a to je očito i iz činjenice što se one ovoj inicijativi protive.

– Primjerice, 2011. godine je 600 tisuća birača, odnosno njih 25 posto, ostalo bez svojih predstavnika u parlamentu, a ti su glasovi, zbog D’Hontove metode, otišli onima za koje ti isti birači nikada ne bi glasovali. Preferencijalno glasovanje, činjenica da će o rezultatu odlučivati broj glasova, a ne poredak na listi, uklađenost broja birača i broja zastupnika koji se bira i sve ostale promjene koje se predlažu dovest će nas do pravednijeg sustava pa tako i društva – zaključio je Raguž.

Raguž je istaknuo i kako je i Glavni odbor HSS-a na svojoj posljednjoj sjednici donio zaključak kojim će pružiti potporu ovoj inicijativi, smatrajući kako bi ovakav izborni sustav pridonio demokratizaciji političkih stranaka, ali i demokratizaciji hrvatskog društva u cjelini.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist