Aktualno

HEP UOČI POPODNEVNE RASPRAVE ‘Hidroelektrana i šišmiši mogu živjeti zajedno’

HEP UOČI POPODNEVNE RASPRAVE 'Hidroelektrana i šišmiši mogu živjeti zajedno'

Uoči popodnevnog javnog izlaganja koje se održava u okviru javne rasprave Studije glavne ocjene prihvatljivosti zahvata hidroelektrane Ombla za ekološku mrežu, investitor projekta, Hrvatska elektroprivreda, medijima je predstavila sam projekt kao i glavne zaključke studije.

Mr.sc. Krešimir Bolanča, voditelj Tima za vođenje projekta pripreme i izrade dokumentacije za HE Ombla, javnost je još jednom upoznao sa samim projektom, ističući kako će se svi objekti graditi podzemno, tako da će se minimalno promijeniti trenutno stanje lokacije. Također je naglasio kako preko 750 milijuna kubika godišnje oteče u more, te je u većem dijelu ta voda neiskorištena.

S druge strane, Dražen Lovrić, član tima, govorio je o postupku glavne ocjene prihvatljivosti zahvata HE Ombla za ekološku mrežu, naglasivši kako je HEP lani proveo najopsežnije i najsustavnije istraživanje podzemne faune u špiljskim i izvorišnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovlaštene stručne institucije su zaključile da je zahvat uz primjenu mjera ublažavanja prihvatljiv za ciljeve očuvanja i cjelovitost ekološke mreže, te da bi HE Ombla mogla imati i povoljan utjecaj na bioraznolikosti u dubrovačkom zaleđu.

Konkretno, odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako je istraživanje pokazalo da hidroelektrana i šišmiši mogu zajedno živjeti.
– Izgradnja ne isključuje opstanak špiljske faune i šišmiša, a istraživanje je pokazalo kako HE Ombla može biti očuvatelj bioraznolikosti – istaknuo je Lovrić.

Na konstataciju novinara kako su konzultanti Europske banke za obnovu i razvoj, koja je projekt trebala kreditirati, proglasili projekt HE Ombla visokorizičnim i neisplativim, iz HEP-a su poručili: Krivo ste informirani.

– Završna studija EBRD-a je pokazala da je projekt održiv i isplativ. Ugovor je raskinut jer zbog dodatni istraživanja nije imalo smisla plaćati rezervaciju sredstava – odgovorili su ovom prilikom HEP-ovci. Na raspravu se nadovezao i Petar Milanović, stručnjak za krška područja, koji je istaknuo kako su podzemne brane neusporedivo sigurnije od vanjskih, te da ne postoji mogućnost havarija kao kod vanjskih brana.
– Ovdje je brana dio stijenske mase te ni u kojem slučaju ne može doći do havarije – rekao je Milanović.

Inače, u tijeku je javna rasprava Studije glavne ocjene prihvatljivosti zahvata hidroelektrane Ombla za ekološku mrežu, koja je otvorena do 11. svibnja. Ishođenje rješenja o prihvatljivosti po okončanju postupka Glavne ocjene prihvatljivosti (kojeg vodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) ključni je proceduralni korak u razvoju projekta HE Ombla. HEP je u ovoj fazi razvoja projekta proveo dodatno usklađivanje projektne dokumentacije HE Ombla s domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži.
Tijekom postupka analizirani su utjecaj projekta izgradnje HE Ombla na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže NATURA2000, predložile su se odgovarajuće tehničke mjere ublažavanja posljedica zahvata te izradio program praćenja stanja.
Istraživanja su potvrdila pretpostavku, naglasili su iz HEP-a, da bogata bioraznolikost nije specifična za špiljski sustav Omble, te da je na širem dubrovačkom području prisutna vrlo bogata i rijetka podzemna fauna.
U zaključku Studije Ovlaštenik (izrađivač Studije) konstatira“…Sagledavanjem samostalnih i skupnih utjecaja izgradnje zahvata HE Ombla na ciljeve očuvanja i cjelovitost ekološke mreže može se zaključiti da je zahvat uz primjenu mjera ublažavanja prihvatljiv, te da bi takva HE Ombla bila u potpunosti integrirana u sustav Vilina špilja – izvor Omble, ostvarujući u budućnosti, uz planiranu hidroenergetsku i vodoopskrbnu funkciju, još i funkciju svojevrsnog stabilizatora i akumulacije bioraznolikosti u dubrovačkom zaleđu.“

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist