Hrvatska

HDZ-ovci ogorčeni na Schulza zbog ‘hvalospjeva Jugoslaviji’

HDZ-ovci ogorčeni na Schulza zbog 'hvalospjeva Jugoslaviji'

HDZ-ovi europski zastupnici uputili otvoreno pismo predsjedniku Martinu Schulzu vezano uz otvaranje izložbe hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu

Osim što su se hrvatski zastupnici zahvalili za organizaciju izložbe djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu, čitajući predgovor brošure izrazili su svoje iznenađenje sadržajem teksta kojeg je potpisao Martin Schulz.

Posebice rečenica da izložba “nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku’.

Članovi hrvatske delegacije u EPP-u žale što se u predgovoru Hrvatska spominje u kontekstu Jugoslavije kao zemlje umjetničkih sloboda.

Dubravka Šuica je nakon otvaranja izložbe rekla da je jako izneđena onim što je napisano u predgovoru i najavila da će se o tom HDZ-ovi zastupnici u EP-u obratiti zajedničkim priopćenjem.

– Izložba je izvanredan izraz uglavnom mladih umjetnika i zaista sam sretna da će krasiti zidove Europskog parlamenta, da će obići Luksemburg i Strasbourg i skrasiti se ovdje u Bruxellesu. Kada se radi o Schulzu, čini se da on još uvijek misli da je Hrvatska dio Jugoslavije, a ne u EU-u. Jako sam iznenađena njegovim predgovorom i načinom na koji je opisao Jugoslaviju kao slobodnu zemlju, a ona to nije bila ni za obične građane, a još manje za umjetnike – dodala je Šuica.

Davor Stier je rekao da je ‘šokiran predgovorom socijalističkog kandidata i trenutačnog predsjednika Europskog parlamenta’.

– Nažalost, predsjednik Parlamenta Hrvatsku je doista predstavio kao dio bivše Jugoslavije i s hvalospjevima o nekoj tobožnoj slobodi u Jugoslaviji koja nije postojala ni za građane ni za umjetnike. Mislim da je to nedopustivo za ovu priliku, umjesto da se afirmira hrvatsku kulturu, da se ide s ovakvim političkim hvalospjevima Jugoslaviji. To je potpuni promašaj gospodina Schulza- rekao je Stier.

SDP-ov zastupnik Oleg Valjalo je branio Schulza rekavši kako mu se čini da u tome nije bilo političke namjere.

– Mislim da je Schulzova namjera bila u prvi plan staviti Hrvatsku kao bivšu članicu Jugoslavije, spominjao je i Sloveniju kao države koje su kao dio tadašnje Jugoslavije kulturno doprinosile povezivanju Istoka i Zapada. Mislim da je to bila jedina namjera koju je on htio na neki način istaknuti u svom predgovoru. Čini mi se da nije bilo političke namjere u spominjanju Jugoslavije, Hrvatske i EU-a – naglasio je Valjalo.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist