Natrag
23.8.2017 06:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Guverner HNB-a u Dubrovniku: Budućnost bez valutne klauzule tek kad uvedemo euro

8.6.2015 @ 10:58 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je hrvatska monetarna budućnost bez valutne klauzule moguća tek kad Hrvatska prihvati euro kao službenu valutu te istaknuo kako to sigurno neće biti slučaj sljedećih pet godina.
Odgovarajući na novinarska pitanja na marginama 21. međunarodne Dubrovačke ekonomske konferencije Vujčić je istaknuo kako je rješavanje tečajnog rizika moguće tek kad prihodi, štednja i dugovi budu u istoj valuti.
”Najvjerojatnije će takva budućnost biti kad preuzmemo euro jer će tada i prihodi i štednja i dug biti u istoj valuti. Tad ćemo se moći riješiti tečajnog rizika”, rekao je Vujčić te dodao kako je nezahvalno prognozirati kad će to točno biti no ustvrdio kako to sigurno neće biti u sljedećih pet godina.
Guverner HNB-a ovom prilikom je komentirao i trenutne fluktuacije na tržištu eura te istaknuo kako hrvatska kuna prati kretanje tečaja eura budući je vezana uz njega, ali i naglasio kako kretanje te valute na međunarodnom tržištu nema utjecaja na politiku tečaja kune prema euru.
”Kretanje tog tečaja ima posredan utjecaj na hrvatske prilike na način da je kuna oslabila prema ostalim valutama budući da je euro oslabio prema njima. To znači da je domaća ekonomija postala konkurentnija na ostalim tržištima na koje naši izvoznici izvoze kroz deprecijaciju eura prema ostalim valutama”, rekao je Vujčić te ponovio kako bi svaka izravna deprecijacija kune značila povećavanje duga u omjeru 1:1 svima koji imaju valutnu klauzulu.
”Ja razumijem izvoznike koji traže deprecijaciju kune, sve oni koji nemaju ulazne troškove vezane uz euro naravno da odgovara deprecijacija, ali cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu to ne odgovara i to bi poveća razinu duga i djelovalo bi prorecesijski”, rekao je Vujčić
Odgovarajući na novinarske upite Vujčić je istaknuo kako HNB očekuje dobru turističku sezonu i rast turističkih prihoda od 5 posto. Vujčić je novinarima rekao i kako se hrvatski vanjski dug stabilizirao te kako HNB ove godine očekuje kako će ostati nešto iznad 100 posto BDP-a.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana