Politika

Grmoja: Građani će me prepoznati jer se borim za javni, ne osobni interes

Grmoja: Građani će me prepoznati jer se borim za javni, ne osobni interes

Nikola Grmoja Mostov je kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog. Za DuList se osvrnuo na to kako bi ustrojio tu instituciju, gdje i kako misli smanjiti razliku za Nikolom Dobroslavićem, te vidi li Dubrovnik kao administrativno središte juga.

Most prvi put u Dubrovniku izlazi samostalno, pa tako i u Županiji, mislite li da će vas glasači prepoznati?
Most je nastao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, riječ je o području koje mi jako dobro poznajemo, pa tako i naši birači. Kroz rad u Saboru i zalaganje naših zastupnika, primjerice Mara Kristića, vidljivo je da nismo zaboravili otkud smo potekli i da ćemo uvijek raditi za svoj kraj i naše sugrađane. Konačno su se u Saboru mogle čuti i lokalne teme i problemi, naši zastupnici se u Hrvatskom saboru bore za svoje lokalne sredine i smatramo da to dugujemo ljudima koji su za nas glasali i prepoznali naš rad i zalaganje. Dokaz tome je podrška koju već sad imamo i uvjeren sam kako će ona samo rasti. U gotovo svim velikim gradovima Most izlazi samostalno na izbore, a naši kandidati imaju podršku nezavisnih lista s kojima odlično surađujemo , kao što je primjerice u Dubrovniku lista Srđ je Grad podržala Mara Kristića kao kandidata za gradonačelnika Dubrovnika i mene za župana Dubrovačko-neretvanske županije.

Na razini Županije ste još uvijek u zaostatku za aktualnim županom, brine li vas to?
Niti najmanje. Ankete mogu samo dati smjer razmišljanja birača, nikako ih ne treba shvatiti doslovno. Prava kampanja tek počinje. Moj cilj je građane detaljno upoznati sa svojim programom i timom i osvijestiti ih da je svaki političar izabran kako bi zastupao njihove interese, to vrijedi za sve, od župana do načelnika općine. Sigurno ulazim u drugi krug i uvjeren sam da će se razlika iz dana u dan smanjivati, a da će birači prepoznati da sam bolji kandidat za župana od gospodina Nikole Dobroslavića i da sam spreman napraviti puno više za Županiju nego što je on napravio.

Gdje očekujete smanjiti tu razliku?
Konkretno, odgovor bi bio na svim područjima. Osobito ću se fokusirati na otoke i ruralne područje, jer dobro znamo što znači živjeti u gradu ili mjestu koje je posve zanemareno od većih razina vlasti. Županija se mora ravnomjerno razvijati, a to sada jednostavno nije slučaj. Međutim, smatram da se znatna poboljšanja mogu donijeti i na razini Grada Dubrovnika, županijska razina je dopustila njegov stihijski razvoj, vodeći se valjda isključivo turističkim potencijalom i rezultatima. Pouzdano znam da bi komunikacija Grada Dubrovnika sa županijskom vlašću mogla biti puno bolja, transparentnima i kvalitetnija. Drugim riječima, moj program usmjeren je na cjelovit i ravnomjeran razvoj Dubrovačko-neretvanske županije.

Jeste li uvjereni da ćete zadržati vlast u Metkoviću?
Metković je utvrda Mosta, grad u kojoj se rodila ova nevjerojatna priča u kojoj danas ponosno sudjelujem. Kada samo sagledam stanje grada u trenutku kad je Most došao na vlast i danas, razlike su neusporedive. Metković je danas novi grad, a osobito se ponosim time što je gradska blagajna prestala biti osobna riznica gramazljive i nesposobne vlasti. Tako da je odgovor potpuno jasan – očekujem da će naša Katarina Ujdur nastaviti obnašati gradonačelničku dužnost. Ne poznajem osobu koja više voli svoj grad od nje, dokazala je svoju sposobnost i uvjeren sam da će joj građani iskazati povjerenje na predstojećim izborima.

Ako postanete župan mislite li da ćete imati i većinu u Županijskoj skupštini? Kako će izgledati ta suradnja?
U ovome trenutku sam fokusiran na program, a o potencijalnoj suradnji možemo detaljnije razgovarati tek nakon izbora. Rad Županijske skupštine je javan, to je pravo mjesto za dijalog, predlaganje i prihvaćenje ideja. Moja vrata bit će otvorena svima s programima za kvalitetan, dugoročan i ravnomjeran razvoj cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Najavili ste da bi smanjivali broj odjela u Županiji, na koji način bi to postignuli? Koje odjele bi ‘gasili’?
Županijska uprava trenutačno ima 11 upravnih tijela što je jednostavno previše. Moj cilj je prepoloviti taj broj. Smatram da trenutno županijska vlast ima previše odjela vrlo kićenih naziva, a da se u praksi zapravo malo konkretno radi. To je nešto što namjeravam promijeniti odmah po stupanju na vlast. To ne znači masovno otpuštanje, već jednostavnu reorganizaciju kako bi se kvalitetnije i produktivnije radilo.

Prozvali ste Blaža Peza i Marijetu Hladilo za ‘bijeg iz straha da ako vi dođete da će konačno morati nešto i raditi’. Smatrate li time da nitko u Županiji ne radi ili?
Upravo suprotno, u Županiji rade vrlo sposobni i kvalitetni pojedinci. Problem je u tome što nema organizacije, kvalitetne podjele posla i što je najvažnije – komunikacije s građanima. Bez toga nema napretka i razvoja županije. Međutim, činjenica je da popularno nazvanim ‘uhljebima’ i politički montiranim pojedincima u županiji dok sam ja na čelu neće biti mjesta. To je osnovni postulat kojeg ću se držati, uostalom to je i temelj djelovanja Mosta nezavisnih lista.

Što je s projektom golfa na Srđu ako postanete župan?
Uradit ću ono što je gospodin Dobroslavić trebao još odavno uraditi da poštuje institucije pravne države. Izvršit ću presudu Visokog upravnog suda i uputit ću prijedlog o smanjenju obuhvata golfa na Srđu, uz obrazloženje, Županijskoj skupštini na raspravu i donošenje. Biti ću otvoren za razgovor sa svima koji su spremni poštivati institucije pravne države, ali ću istovremeno štititi interese Županije od svih onih koji do cilja pokušavaju doći nepoštivajući zakone i propise. Poticati ću dijalog o svim važnim temama, komunicirati s građanima i osluškivati njihove želje. Nažalost, aktualni župan to jednostavno nije radio.

Smatrate li da Dubrovnik treba biti središte županije ili bi radije vidjeli administrativno središte u Splitu?
Jedino središte Županije može biti Dubrovnik i o tome nema nikakve dvojbe. Vjerujem da je to jedna od tema oko koje postoji nedvojbeni konsenzus svih političkih opcija u Gradu i Županiji. Međutim, vjerujem da se i građani slažu sa mnom da je postojeći teritorijalni ustroj skup, neproduktivan i neučinkovit i da ga treba mijenjati. Cilj reforme koju mi predlažemo je postići teritorijalni ustroj koji će biti najučinkovitiji, odnosno najbliži potrebama građana. Nedvojbeno je da će Dubrovnik ostati administrativno središte, a Dubrovačko-neretvanska županija zasebna regija u svakom budućem ustroju Republike Hrvatske.

Kako komentirate odustajanje Roberta Pauletića u Splitu?
Iznimno mi je žao što je gospodin Pauletić odustao od kandidature, osobito zbog razloga koji je naveo. U svom rječniku ne priznajem riječ odustajanje i ponosan sam što većinu Mostovca, ako treba odabrati jedan pridjev svi opisuju kao – uporne. Međutim, Most i dalje ima čvrsto uporište u Splitu, uskoro ćemo predstaviti i kandidata koji će zamijeniti gospodina Pauletića i vjerujem da će mu naši birači iskazati podršku u još većoj mjeri.

Koliko gradova i općina se nadate osvojiti?
Ne radimo kalkulacije na takav način. Međutim, vjerujem da ćemo mnoge iznenaditi, kao što smo to napravili i na nacionalnim izborima. Naši kandidati su iznimno prepoznatljivi, s uspjehom su komunicirali mnoge teme za koje je trebalo imati jako puno hrabrosti i odlučnosti. Most je po tome različit. Naši ljudi se bore za boljitak građana, a ne za svoje privatne interese. Ne postoji bolji dokaz o tome od onoga kada smo srušili Hrvatsku vladu da bi zaštitili nacionalni interes. Građani su to prepoznali.

Gdje mislite da imate najmanje šanse, a gdje najviše?
Ako mislite na mene kao kandidata za župana, logično je očekivati da ću u gradu u kojem me najviše poznaju, a to je Metković, ostvariti dobar rezultat. Vjerujem da sam se svojim dosadašnjim djelovanjem približio svim građanima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i da sam dokazao kako mi je do svih jednako stalo. Kampanja je prilika da se još bolje upoznam s njihovim željama i potrebama. Što se tiče ostalih kandidata, očekujem odlične rezultate svugdje, posebno u Dalmaciji. Vjerujem da će Miro Bulj postati novi splitsko- dalmatinski župan, da ćemo zadržati Omiš i Metković i da će Maro Kristić postati novi dubrovački gradonačelnik.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist