Politika

GRADSKO VIJEĆE Vijećnici složni – Grad kupuje Čingriju

GRADSKO VIJEĆE Vijećnici složni - Grad kupuje Čingriju

Gradski vijećnici jednoglasno su usvojili odluku o kupnji Vile Čingrije za 17,5 milijuna kuna, što će se financirati iz kreditnog zaduženja. Svi oni koji su se javili za riječ, pa i oporbeni vijećnici, pohvalili su ovaj potez Grada smatrajući kako ova vrijedna nekretnina mora biti gradska. 

Vijećnik HNS-a Miho Obradović pitao je je li postojala mogućnost da vilu kupi DPDS, koji na računu ima 70, 80 milijuna kuna.

– I ja ću vas pohvaliti i svi ćemo se složiti da Čingrija treba doći u ruke Grada, a ne da je išla na licitaciju i došla u ruke Lukšića, Vekselberga… Je li postojala mogućnost da možda DPDS kupi Čingriju? Je li fer da udruga s 80 milijuna na računu ima te novce, a da se Grad kreditno zadužuje – pitao je Obradović naglasivši kako će glasovati za kupnju.

– Razgovarali smo s DPDS-om da se oni uključe u obnovu za što su potrebna značajna financijska sredstva. Javnom raspravom vidjet ćemo što možemo napraviti u ovom objektu – rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Dustre Riki Rossetti pitao je li bilo moguće da država ovo pokloni Gradu, kao što je npr. napravila s nekim nekretninama u Zadru.

Franković mu je rekao kako se priprema sjednica Vlade RH u Dubrovniku, pred Festu sv. Vlaha.

– U procesu je prepuštanje više vrijednih zemljišta Gradu. Riječ je o prepuštanju suvlasništva ljetnikovca Kaboga, Doma u Orašcu, zemlje u Komolcu za boćarsku dvoranu i vrtić, zemlje na Lopudu kraj vatrogasnog doma i zemlje na Šipanu. Sve to bi do Feste trebalo prijeći u naše vlasništvo. Razgovaramo intenzivno o još jednoj nekretnini, ali neću je sad spomenuti. Pokazala se velika osjetljivost države, ali i opravdanost postojanja Ministarstva državne imovine – rekao je gradonačelnik naglasivši kako je Grad poslao čak 56 zahtjeva za prepuštanje nekretnina.

Na pitanje Tatjane Šimac Bonačić (SDP) kolika su ulaganja i zašto nije napravljena studija isplativosti, Franković je rekao kako će se povrat ulaganja vrlo brzo ostvariti samo od najma dijela kompleksa.

Vido Bogdanović (HSS) istaknuo je kako je bio skeptičan kad je bivši gradonačelnik prvi put spomenuo mogućnost kupnje vile.

– Grad je vlasnik nekoliko ili puno vrlo vrijednih nekretnina, pravih spomenika kulture koji se raspadaju dok ovo kupujemo. Grad je kupio Škaprlendu, a da nije znao zašto je kupuje. Isto kao i mi danas što ovo kupujemo, a ne znamo što ćemo učiniti. Urušavaju se spomenici iz doba Republike, a smoći ćemo snage i ovo kupiti. Nakon razgovora s gradonačelnikom postao sam malo manje skeptičan. Kad sam dobio ove materijale i kad sam vidio kolika je to parcela onda sam postao još manje skeptičan jer je to značajan komad dubrovačke zemlje koja je gotovo svima nama bila nedostupna. To predstavlja značajan potencijal i postao sam jako malo skeptičan – rekao je u raspravi Vido Bogdanović.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist