Politika

GRADSKO VIJEĆE Kristić: Garaža je najveći kriminal u povijesti Dubrovnika, treba prozvati krivce

GRADSKO VIJEĆE Kristić: Garaža je najveći kriminal u povijesti Dubrovnika, treba prozvati krivce

Ovo je najveći kriminal u povijesti Grada Dubrovnika i treba ga procesuirati i uprijeti prstom u krivce – rekao je za govornicom Gradskog vijeća Maro Kristić (MOST) tijekom rasprave o javnoj garaži na Ilijinoj glavici. 

– Ovdje je riječ o više milijuna eura koje je Grad Dubrovnik izgubio i zato ne treba zaboraviti ovakve stvari i prelaziti preko njih nego treba uprijeti prstom u one koji su to napravili, procesuirati ih, a ne pisati kaznene prijave i prethodno dogovoriti da se iste odbacuju. Ovo je najveći kriminal u povijesti Grada Dubrovnika i treba ga procesuirati kako se buduće generacije ne bi više ovako ponašale – istaknuo je Kristić.

Naime, vijećnici sukladno zakonu otpisuju nenaplaćena potraživanja prema tvrtkama Ragusa parking i Constructus, a koji su brisani iz sudskog registra Trgovačkog suda. Ukupno u visini od oko 7 milijuna kuna.

Kristić se, naime, nije složio s vijećnikom Rikijem Rossettijem (DUSTRA), koji je rekao kako smatra da se slučaj garaže treba zaključati.

– Ja sam svjestan da tu nisu čista posla – replicirao je Rossetti.

Inače, gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je Grad zbog garaže izgubio 14 milijuna kuna.

– Nažalost došla je ova odluka danas pred vas. Nije dobro da nekome otpisujemo dug, a ovo nije ni pola mise. A još ima onaj dio od Sanitata koji je posudio novce pa je jedan bivši direktor zaboravio to prijaviti u stečajnoj masi. Izgubili smo nešto malo više od 14 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik dodavši kako se otpis dugovanja radi sukladno zakonu.

– Ovo možemo još vući godinama kao stavku prihoda, ali čemu kad znamo da nikad to nećemo naplatiti. Nažalost nadam se da ćemo u budućnosti napraviti puno poučaka iz ovog projekta, ne ponavljati greške koje su se događale u više gradskih vlasti – rekao je Franković. Objasnio je i kako je Grad pokušao razgovarati s PBZ-om o otkupu garaže.

– Međutim, prilikom prodaje potraživanja PBZ je jednostrano, bez konzultacije s Gradom prodao i garažu u jednom ukupnom potraživanju – rekao je Franković.

Marko Potrebica rekao je kako u zadnje dvije godine ova potraživanja nisu nikada vidjeli iako su tražili odgovore.

– Sad smo u situaciji da će netko preuzimajući pravo na garažu imati mogućnost upravljanja garažom na ovaj ili onaj način – govorio je Potrebica dodavši kako je Ragusa parking bila u 50-postotnom vlasništvu Grada, a što je grad poduzeo.

– Uprava je poslala firmu u stečaj i još su gradu ostali dužni. Cijelo to vrijeme PBZ nije naplatila nijednu ratu kredita koji je onoj prije gradskoj vlasti odobren u nekakvim sumnjivim uvjetima. Nismo mi danas ti koji otpisujemo potraživanja nego ih otpisuje zakon. Sad moramo čekati fond, sjesti s njima i vidjeti kakva je budućnost javne garaže.
Sve je pošlo naopako od izgradnje do danas. Mi nemamo mogućnost okrenuti novu stranicu. Mi u javnoj garaži nemamo nikakva prava iako smo ih imali u prvom ugovoru. Danas barem netko treba pojasniti što se radilo – rekao je Potrebica.

Vida Bogdanovića zanima tko je vodio i tko je bio vlasnik ugašenih tvrtki.

– Sad je više nego očito da je sve skupa bio pothvat, ali negativni, da ne rečem kriminalni, organizirani od samog početka – rekao je Bogdanović.

– Ragusa parking imala je dva osnivača – Grad Dubronik i Garažu Dubrovnik koja je brisana 5. 12. 2016. Garažu Dubrovnik osnovala je Midia Grupa koja je u isto vrijeme brisana i mislim da je sve jasno – odgovorio mu je Franković.

– Prebacimo dug u vanbilančno kako bi nam služio kao podsjetnik da se to dogodilo – predložio je Ivan Jelčić koji je rekao kako nekad svojim studnetima drži lekcije kako zaraditi, ali i kako oprati novac, i to kroz ‘keš’ biznis poput praonica auta, parkinga…

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist