Politika

GRADSKO VIJEĆE Kad ste zadnji put vidjeli da se rukuju: Vićan Vlahušiću poklonio zahtjev za povlačenje tužbe

GRADSKO VIJEĆE Kad ste zadnji put vidjeli da se rukuju: Vićan Vlahušiću poklonio zahtjev za povlačenje tužbe

U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Nakon iscrpljenih vijećničkih pitanja slijedi rasprava po ostalim točkama dnevnog reda.

TIJEK SJEDNICE:

00.14 Završila je sjednica.

23:55 Posljednja na redu je točka o karićarima, odnosno dodijela konceija karićarima

Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika rekao je kako je jutros provedena akcija protiv ilegalnih karićara, a Mato Franković je poručio kako bi se trebalo omogućiti rad i onima koji imaju električne kariće, kao i onima koji to rade na ‘starinski način’.

-To je ista situacija kao i s taksistima. Imamo puno ilegalnih karićara, istina prije se to radilo na jedan način, ali su se prije vozile i kočije. Nekad je i golub nosio poštu – rekao je Raguž.

Marinko Vlahinić ptao je Raguža po kojoj osnovi su karićarima zaplijenili imovinu, a Blaž Pezo je rekao Raguži kako bi karićarima trebali vratiti sredstva za rad.

-Volio bih kad bi se već sutra našli i to riješavali. Čekali ste sedam mjeseci i onda krenuli zaplijenjivati – rekao je Pezo te prodložio uniformiranje karićara.

Maro Kristić rekao je kako su oštećeni i stanovnici stare gradske jezgre jer ne mogu samo tri karićara zadovoljiti sve njihove potrebe.

Rauž je uzvratio kako je do svega došlo jer je postojala odluka da se prijevoz karićima neradi iza 10 ujutro.

-Uvijek će nam se događati ista priča. Dajte mi info-telefon kad me zovu ljudi da ga je udario karić – rekao je Raguž.

Franković je istaknuo kako se onima koji krše gradske odluke može trajno oduzeti koncesija.

Mladen Gojun je nagasio kako se ne može ići u raspisivanje koncesije, već kako se mora raditi izmjena odluke. Franković je ustvrdio kako će Odluku mijenjati nadležni Upravni odjel, a VIćanje dao primjedbu kako ograničenje ne smije biti do 10 sati ujutro.

-Obucimo te ljude pa ćete vidjeti kako će to figurati – rekao je Vićan.

Prijedlog je usvojen, jedina je suzdržana bila Olga Muratti.

23:35 Na redu je usvajanje Pravilnika o dodijeli udžebnika osnovnim školama kojima je osnivač Grad Dubrovnik.

Miho Katičić, gradski pročelnik za školstvo rekao je kako pravo na dodjelu imaju djeca s područja Grada Dubrovnika, barem šest mjeseci u trenutku raspisivanja postupka javne nabave za udženike. Uveden je institut povrata, a roditelj ili skrbnik će potpisati izjavu da će se knjige vratiti u stanju u kojem su primljene.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

23:31 Gradsko vijeće raspravlja o dodijeli sredstava za projekt Lazareta. Riječ je o onih spornih 10,5 milijuna kuna za radove ‘koje je izvođač sam napravio da ih nitko nije naručio’. Barem je tako tvrdio gradonačelnik.

Marko Potrebica osporio je zaključak prema kojem je GV trebalo biti suglasno na tavu raspodjelu sredstava.

-Ne gradonačelniče, nije Gradsko vijeće sudjelovalo u tome. Morate prihvatiti odgovornost, nema podjele odgovornosti. Naš prijedlog je da se usvoji zaključak u obliku našeg amandmana – rekao je Potrebica.

Prijedlog je prihvaćen, a samo su Srđevci bili protiv.

23:21 Na redu je rasprava o groblju Dubac. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti općini Župa dubrovačka za kupnju zemljišta na Dubcu. Pervo Vićan je uvodno zamolio Vlahušića da mu izmjeri cukar koji je pao, te najavio kako ima poklon za njega jer se Vlahušić brine za njegovo zdravlje.. Vlahušić mu je uzvratio kako je najvažnije mentalno zdravlje.

Vićan je rekao i kako je Salahudin Muslić povukao tužbu na Upravnom sudu te Vlahušiću poklonio uokviren zahtjev za povlačenjem tužbe.

23:05 Pero Vićan je istaknuo kako izvješće o radu Kinematografa neće podržati.

-Grad im je dao 80 posto više sredstava 2014. godine nego godinu ranije. Sve smo privatizirali, a ovo je u vlasništvu Grada. To je nepotrebno, na 11 zaposlenih tamo se se troši milijuna i 200 tisuća kuna – rekao je Vićan.

Matija Ćale Mratović rekla je kako se povećanje odnosni na jednokratnu odštetu za zemljište kod kina Slavica kao i najam u Klarisi.

Vićan joj je odgovorio kako je ‘šaljiva osoba’ te pitao zna li opće kako je ta tužba počela. Rekao je kako su se postavili u tom slučaju na način da im se ‘je*e kolika će biti presuda, pa i deset milijuna’.

-Nisu se pokušali nagoditi na manji iznos – rekao je Vićan.

22:40 Bez rasprave je usvojeno izvješće o poslovanju Boninova za 2014. godinu. U sklopu rasprave o izvješću o radu Čistoće Matija Ćale Mratović je rekla kako direktor nije dostavio izvješće o radu već financijsko izvješće te kako ga kao takvog izvješće o RADU stoga ne može prihvatiti.

Izvješće je prihvaćeno, kao i ono o poslovanju DOmouprave i Hotela Gruž.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu.

22:38 Točka je usvojena, suzdržani su bili vijećnici SDP-a. HNS je odustao od amandmana za novu ‘tarifu 2.

22:26 Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo kako je Odluka o autotaksi prijevozu dobra volja Gradskog vijeća te kako bi da ne postoji odluka jedino ograničenje bio zakon.

-To znači da bi kad bi došao brod imali 700 taksista. Nećemo uvesti drugu tarifu jer je suprotna zakonu, ali mi moramo naći način da taksisti zarađuju extra, a da se Dubrovčani voze po povlaštenoj cijeni – rekao je pak Vlahušić.

22:00 Andro Vlahušić rekao je kako taksi nije samo zarada već i javna djelatnost.

-Mi smo proširili broj taksista s 100 na 20. Zabranili smo konkurenciju. Omogućavali smo im što bolje uvjete rada, proširili smo im broj mjesta na Pilama s 5 na 7, druga odluka je bila da im povećamo startnu cijenu na 27 kuna i 9 kuna po kilometru. Rekli su mi bili da je svaka deseta vožnja domaća, ja sam računao i da je peta da im se isplati. Dali smo im mogućnost da stanu na Pile u jednu linju, odmah ih je bilo 70. Daš im prst uzmu ti ruku. Ponašaju se k’o šerifi. Danas su naravili sramotni performans. Stavili su bijelu plahtu preko arle, stavili križ i napisali jedno ime (Željko Raguž op.a.) – rekao je Vlahušić te dodao kako je dubrovački taksi skuplji nego u Singapuru ili New Yorku.

-Moramo naći model da taksisti zarađuju, a da se Dubrovčani voze cijeni 10/6 kuna pa i u tri sata u noći – rekao je Vlahušić te dodao kako je naučio da što ‘više nekome pomogne, bio taksist ili ravnatelj neke ustanove da ga više s…’.

-Oni su u meni našli političkog neprijatelja, neka Gradsko vijeće odluči, a taksisti imaju potporu ovdje. Zašto odrediti gornju cijenu, a ne donju za građane – rekao je Vlahušić.

Mato Franković istaknuo je kako je Vlahušić taksistima brojne pogodnosti te kako su taksisti građanima postali sinonim za divljaštvo.

-Nisu svi takvi, ali veliki broj njih je nasilan i grub. Niz godina im se pogodovalo. sa 130 taksi koncesija je došlo do 207. Oni su naučili da im se izlaz u susret i da im se podilazi. Po meni prvo treba napraviti kriterij o broju taksi koncesija, nakon toga objavit natječaj i uvesti kontrolu ponašanja. Što se tiče jeftinije tarife, prije svega su taksisti samostalni obrtnici. NJima je Grad utvrdio maksimalnu cijenu,a li nitko njima ne brani da bilo kojem našem sugrađaninu odobri popust. Moja poruka svim taksistima bez obzira jesu li žuti ili plavi, postupak će biti jasna i transparentan, morat ćete se znati ponašati u ovom Gradu – rekao je Franković.

21:50 Maro Kristić uvodno je rekao kako ni s ovim izmjenama Odluka neće biti potpuna, već samo usklađena sa zakonom.

-Dio ove odluke je MInistarstvo stavilo van snage. Moramo stoga provesti zakonska usklađenja kako ne bi svi prijevoznici ostali bez dozvole. Puno polemika izazvala je dvostruka tarifa. Taj dio odluke je u suprotnosti s Zakonom o prijevozu u cestovom prijevozu. To ne znači da autotaksi prijevoznici ne mogu davati pogodnosti građanima. Plavi i žuti autotaksi prijevoznici mogu pružati usluge po cijenama po kojima su dosada radili.

Pero Vićan: Ovo je osma izmjena odluke. To ukazuje da je najbolji pročelnik kojeg sam ja doveo Vlahušiću (Milan Perić), sjajno radio. 1972. godine ja sam vozio taksi. Od tog vremena malo se ovdje promijenilo. Mi imamo dnva udruženja i oni su više suprostavljeni nego mi u GV-u, ali taksisti su ogledalo Grada. Moj prijedlog je bio da obojamo taksi u Libertasovu boju, o našem trošku. Mi imao 198 legalnih, a radi ih 400. Pojedini rade dan i noć i tu je zakazala inspekcija. U ovom trenutku njih 74 nisu ovjerili dozvolu za ovu godineu. Za prošlu godinu to je 82. Ja nisam protiv ni žutih, ni plavih. MI moramo odrediti u našoj odluci maksimalne cijene, a hoće li netko voziti niže od toga, to je druga stvar.

Vićan je odustao od prva dva amandmana, dok od trećeg ne odustaje po kojem će se imenovati Povjerenstvo za izradu nove odluke i to u sastavu 3 člana GV, po jedan predstavnik udruženja i dva predstavnika Upravnih odjela. Vićan ne odustaje ni da taksisti ne plaćaju mirovinsko i zdravstveno, odnosno da to ne bude uvjet.

Matija Ćale Mratović rekla je kako Grad treba stimulirati taksiste koji daju građanima pogodnosti i niže cijene.

Amandmanom predlaže uvođenje nove tarife za domaće stanovništvo na način da je start 10 kuna, a kilometar 6 kuna.

Kristić joj je odgovorio kako je to protivno zakonu jer ne smije postojati dvotarifni sustav te kako je Ministarstvo upravo bilo to koje je ‘srušilo’ tarifu 2.

Prijedlog odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Grada Dubrovnika

21:41 Za raspravu na ovoj točki javila se Olga Muratti i Matija Ćale Mratović, kao i Pero Vićan.

Muratti je rekla kako u ovoj koncesiji ništa ne razumije, te pitala koliko puta taj dimnjačar dolazi čistiti dimnjake. Smatra kako ne treba čistiti dimnjake jednom mjesečno te je pitala koliko to košta. S njome se složila i Matija Ćale Mratović.

Pero Vićan je rekao kako je puno veći problem činjenica da su svi ponuditelji iz sjeverne Hrvatske odnosno više od 600 kilometara daleko.

 

Prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku

21:30 Točka je jednoglasno usvojena

21:20 Mladen Gojun pitao je kako će se moći dokazati tko zaista živi 365 dana u Gradu, a Matija Ćale Mratović istaknula je kako je zbog prve izmjene odluke manje mjesta za parkiranje, odnsosno da na mjestima gdje je prije bilo sada ga više nema.

Potrebica je odgovorio kako su tražili najbolji model, a ako itko ima bolji pozvao ih je da ga predstave.

21:15 Marko Potrebica: Najvažnija izmjena je regulacija parkinga stanovnicima gradskog kotara Grad. Oni sad ispod žičare imaju rezerviran parking uz uvjet da žive u Gradu i da im to može potvrditi predsjednik Gradskog kotara. Želimo napraviti razliku između onih koji zaista žive u Gradu i onih koji dođu u Grad ljeti. U poslovnoj zoni za sve pretplatnike je prvi sat besplatan. Od prve odluke povećao se broj pretplatnika za 100 posto. Mijenja se i dio odluke koji se odnosi na Gradac. I dalje je rezerviran parking za pretplatnike, samo što će se sada onima koji nemaju tu pretplatnu kartu, dobit će višesatnu kartu. Dnevna karta bila je nepoštena, tražili smo model i u prošloj odluci je uvedena trosatna, pa višesatna karta. Sad smo uveli model koliko si parkirao toliko platiš. Ako ste našli višesatnu kartu možete mobitelom platiti onoliko koliko ste parkirali. Kako se ne bi događalo da plaćaju samo oni koje se ulovi uvela se i stavka od 50 kuna koja se plaća na ime troška Sanitatovog djelatnika i troška izdavanja karte.

21:05 Predsjednik GV Maro Franković je istaknuo kako je na početku sjednice stigla suglasnost PU DN.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za davanje založnog prava I. reda u korist HBOR-a na pokretnini Vodovoda Dubrovnik d.o.o., Prijedlog odluke o davanju jamstva Vodovodu Dubrovnik d.o.o.

21:00 Sve tri točke su usvojene

20:45 Maro Kristić: Ova odluka je vrlo ozbiljna, a mi mislimo kako se ovaj projekt neće financirati EU sredstvima jer se iz takvih fondova novac povlači kad su sredstva slobodna i otvorena. Projekt mora imati gotovu dokumentaciju, a to ovdje nije slučaj. To što je JASPERS odobrio projekt ne znači financiranje iz EU. Mislim da će građani na kraju ovo platiti, što je isto u redu, ali neka se to reče.

20:30 Nakon polusatne pauze vijećnici raspravljaju Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za davanje založnog prava I. reda u korist HBOR-a na pokretnini Vodovoda Dubrovnik d.o.o., te Prijedlog odluke o davanju jamstva Vodovodu Dubrovnik d.o.o.

Riječ je o odobrenju zaduženja kod HBOR-a, za što će jamčiti Grad Dubrovnik za ovaj kredit te daju založno pravo Vodovodu za ovaj 50 milijuna kuna težak kredit s kamatom od 2,5 posto uz uvjet da 30. 6. 2016. kredit najkasnije bude iskorišten.

Marko Potrebica je istaknuo kako je o ovoj točki teško raspravljati jer vijećnici nisu dovoljno informirani. Član uprave Vodvoda Pero Mišković je istaknuokako je Jaspers tim prihvatio ovaj projekt koji smatraju urednim.

-Kredit HBOR-a se uzima u prijelaznom razdoblju dok se ne vidi hoće li se projekt moći financirati iz EU fondova. Želimo imati apsolutno pokriće u slučaju bilo kakvih komplikacija – rekao je Mišković.

Ljubo Nikolić (SJG) pitao je zašto za ovaj projekt ne postoji lokacijska dozvola, kao ni dopuštenje Hrvatskih voda.

19:45 Određena je pauza od pola sata

Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika.

 

19:33 Ljubo Nikolić (SJG ): Ovom odlukom predlaže se da se otplata kredita za groblje Dubac počne tri mjeseca kasnije zbog ega ćemo platiti više interkalarnih kamata. Prolongiranje će nas koštati više od 800 tisuća kuna. Zašto idemo u to?

Marko Potrebica: Ovo je 2012. godine bila megalomanija. Volio bih znati koliko smo interkalarnih kamata platili. Podržat ćemo ovo, ali ne treba plaćati kamate za zadržana sredstva, samo zbog nečije želje da može reći kako radi na nekim projektima.

Pero Vićan: Nemojte se nadati da će biti moguće realizirati projekt Dubca kroz godinu dana. Problem Salahudina Muslića je riješen, ali mislite da će se drugi problemi tako lako riješiti? Vidjet ćete kad će prvi ukop gore biti.

Andro Vlahušić je rekao kako se slaže da je 100 milijuna kuna kredita u 2012. godini bilo previše optimistično.

-Slažem se s Vićanom  kad počne gore gradnja infrastrukture, proći će još neko vrijeme prije nego gore počne gradnja – rekao je Vlahušić.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

 

Izmjene Statuta

19:30 Izmjene Statuta su usvojene. Protiv je bilo 10 vijećnika liste HNS-SDP-HSU.

19:24 Davor Mrša za govornicom je istaknuo kako mu nije jasno zašto dio vijećnika kaže kako nije važno tko bira i tko je biran (SJG), dok Vićan kaže kako je važno. Pitao je gdje piše kako Gradsko vijeće osniva trgovačka društva.

Nakon što mu je Ivan Viđen citirao članak zakona po kojem je to ‘predstavničko tijelo’ Grada Dubrovnika, on je na to uzvratio iz klupe ‘a tko je to?’. Nakon početnog čuđenja, vijećnici su mu iz klupe dobacili – Gradsko vijeće, na što je on upitao – ‘A nije gradonačelnik?

Na to ga je predsjednik Gradskog vijeća upozorio kako vijećnicima ne treba objašnjavati što je to predstavničko tijelo Grada.

19:00 Za raspravu se među ostalim vijećnicima javio i Pero Vićan.

-Ne postoji nijedan slučaj u 600 jedinica lokalne samouprave u kojem je gradonačelnik sam osnovao komunalno društvo u vlasništvu Grada. Osim toga, gradonačelnik je taj koji je mijenjao ljude preko noći. O čemu govorimo, važno je tko se bira i tko bira. Ne postoji simpatizer u letu kojeg Vlahušić nije smijenio, da mu je netko javio da je sa mnom u Lera popio kavu. Ma ovo sa sinekurama nije došlo iz Srbije i Bosne. U Bruxellessu je to dovedeno do savršenstva. Misao da se GV želi pretvoriti u gradonačelnika, a gradonačelnika u tajnika Gradskog vijeće je najveća bedastoća koju sam čuo – rekao je Vićan.

18:40 Vlahušić je rekao kako pozdravlja ovakvu raspravu no kako zbog različitih tumačenja treba tražiti pravorijek o izmjenama Statuta.

18:20 Ljubo Nikolić (SJG) rekao je kako je tužno što se vijećnici dobacuju člancima zakona, te istaknuo kako je manje bitno tko bira od onoga tko je biran. Olga Muratti mu je predbacila što su i oni digli ruku prilikom izglasavanja članova školskih odbora.

Nenad Vekarić je rekao kako se ove izmjene rade kako bi se od Gradskog vijeća napravilo gradonačelnika, a od gradonačelnika tajnika Gradskog vijeća.

17:47 Olga Muratti (HSU) rekla je kako su se složili o svemu osim oko toga da Gradsko vijeće ne može tumačiti tko predstavlja osnivača.

-Ovo je izravno kršenje zakona – rekla je Muratti.

Mato Franković rekao je kako postoje dva zakona koji reguliraju imenovanje članova UV i Nadzornih odbora, Zakon o lokalnoj i regionalnoj upravi i Zakon o sprječavanju sukoba interesa a koji su u koliziji. Naime, u Zakonu o lokalnoj i regionalnoj upravi stoji da imenovanja radi gradonačelnik, ako posebnim zakonom to nije regulirano. S obzirom da je u dijelu koji regulira imenovanja Zakon o sprječavanju sukoba interesa kasnije donesen, po pravilu da kasnije doneseni zakon poništava prethodni, ovlasti tu ima Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik.

Ovakvo mišljenje osporavala je HNS-ova Matija Ćale Mratović , kao i Nenad Vekarić koji je rekao kako se Zakon o spriječavanju sukoba interesa u ovom slučaju ne može tumačiti kao posebni zakon koji regulira imenovanja.

Mladen Gojun smatra kako se pitanje osnivača regulira Zakonom, a ne Statutom Grada.

17:41 Marko Potrebica: Ukupno je 20 stavaka mijenjano. Najveću pozornost je izazvala izmjena članka 31. kojim se ovlasti osnivača prebacuje na Gradsko vijeće. Pojačali smo ovlasti predsjednika Gradskog vijeća, a sada su informacije i akti dostupniji vijećnicima Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist