Grad

GRADSKO VIJEĆE Franković ‘oprao’ Delić Gozze zbog obnaženih ramena

GRADSKO VIJEĆE Franković 'oprao' Delić Gozze zbog obnaženih ramena

Gradsko vijeće Dubrovnika ovog ponedjeljka održalo je 22. sjednicu.

Na dnevnom redu su među ostalim bili Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu, Prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu. Prekid sjednice već je najavljen u 22 sata te nastavak u 16 sati u utorak.

TIJEK SJEDNICE:

20:46 Kraj prvog dijela sjednice, nastavak je sutra u 16 sati.

Prijedlog odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Dubrovnika

20:44 Maro Kristić rekao je kako bi na ovom popisu volio vidjeti i neki trgovački lanac ili pekare. Prisjetio se uloge pekare Orlando i njzine uloge u ratu.

Lukša Matušić zatražio je da na taj popis uđe i Elektrojug.

Žaljeko Raguž je rekao kako obično svi izbjegavaju doći na taj popis iz nekog razloga, ali ‘kad je belaj uskaču svi’.

Točka je usvojena jednoglasno.

Prijedlog odluke o promjeni naziva Umjetničke galerije Dubrovnik

Izmjena naziva Umjetničke galerije Dubrovnik u Muzej moderne i suvremene umjetnosti izazvao je raspravu.

Nakon uvodnog obrazlaganja Mato Franković kritizirao ju je zbgo ‘neprimjerenog odijevanja’, odnosno obnaženih ramena. Sanja Putica je rekla Zakon o Muzejima donesen u listopadu 2015. godine i da je rok za usklađenje bio 21. veljače te da su problemi u Galeriji puno veći od samog naziva. Pitala je Delić Gozze što je radila cijeli mandat i gdje su projekti o kojima se govorilo.

Mladen Gojun također je ustvrdio kako je bolje pitanje što se radilo od samog naziva.

Pero Vićan je zatražio da se o ovoj točki ne raspravlja.

-Ako je točno da je Zakon o Muzejima donesen u listopadu 2015. godine i da je rok za usklađenje bio 21. veljače, zašto to danas raspravljamo. Punih pola godine kasnije? – pitao je Vićan.

Delić Gozze je rekla kako se ne može načuditi svemu što je čula.

-Značajno je povećan broj izložbi. Cijelo jedno krilo je dobilo struju. Zaposlenici nisu imali usklađene koeficijente, baš nitko – rekla je Delić Gozze.

-Naziv se pretvara u nešto drugo, u valoriziranje programa, a to je jedna druga tema – rekla je ravnateljica Delić Gozze te se ispričala za obnažena ramena.

Točka se nije mogla povući s dnevnog reda jer je gradonačelnik Vlahušić kao predlagatelj izašao iz Velike vijećnice.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu

20:10 Pročelnik za komunalne poslove Marko Miljanić istaknuo je kako se ovim izmjenama donosi red u pretovarnu zonu na Pločama. Rekao je i kako se drugim dijelom odluke rješava neprimjereno odijevanje u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

-Izmjene se odnosi na hodanje u kupaćem kostimu, bez odjeće ili dijela odjeće. Malo kasnimo i ove godine, ali komunalni redari će konačno dobiti osnovu za izdati kazne – rekao je Miljanić

Mladen Gojun pitao je koliko će uspješno komunalni redari provoditi ovu odluku, te povukao paralelu s odlukom o zabrani konzumiranja alkohola maloljetnicima na javnim površinama.

-Mislim da je bilo nula kazni i/ili kontrola – rekao je Gojun.

Ljubo Nikolić je istaknuo kako je ovo vatrogasna mjera za ovu sezonu, ali istaknuo da će Srđevci podržati odluku.

Odluka je usvojena uz suzdržane glasove DDS-a.

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o financijskom leasingu za trgovačko društvo Čistoća

20:02 Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž rekao je kako je riječ o leasingu na rok od pet godina, nabavka 11 vozila, a istaknuo je kako će se kreditne obaveze podmirivat će iz vlastitog poslovanja Čistoće.

Vićan je ustvrdio kako će podržati ovu točku za nabavku specijliziranih vozila.

-Čistoća bi trebala obnoviti svoj cijeli vozni park jer te nekada strah voziti iza pa da otpadne guma i ne ubije te – rekao je V ićan.

Točka je usvojena.

Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Turističke zone – T1 i T2, unutar naselja Donje Čelo na Koločepu

19:45 Plan je izradila tvrtka Unifika,  a vijećnicima ga izlaže Iva Gredelj. Područje je vezano oko postojećeg hotela, a njime upravlja tvrtka Hoteli koločep d.d. Riječ je o površini od 2,6 ha.  Plan je rekonstruirati postojeće građevine i izgraditi nove kapacitete, ali i obnoviti infrastrukturu.

Tvrtka Hoteli Koločep će povećati kapacitete s 330 na 512 ležajeva. Povećat će se kapacitet trafostanice, kao i kapacitet opskrbe vodom. U planu je zajednički cjevovod za kanalizaciju koji bi vodio do istočne strane otoka gdje će se graditi biološki pročistač.

Ipak to nije u ovom UPU-u. što nači dok Vodovod ne izgradi kanalizaciju otpadne vode će se ispuštati u more uz pročišćavanje kao što se događa i sada.

Točka je usvojena.

 

 

Prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika

19:16 Andro Vlahušić rekao je kako se nada da o ovoj točki neće biti previše rasprave, te kako nakon ovog kredita od 40 milijuna kuna Grad neće više ništa plaćati.

Marko Potrebica mu je odgovorio kako su glasovali za rebalans proračuna isključivo zbog groblja Dubac te podsjetio kako je njihov amandman bio da se sredstva tog kredita ne mogu prenamijeniti.

Pero Vićan je istaknuo kako se Grad zadužuje 40 milijuna kuna, a odlukom o preraspodjeli sredstava Grad je imao 25 milijuna kuna.

-Norveška je u trenutku kad je cijena nafte bila na vrfhuncu osnovala fond iz kojeg je alimentirala svoje građane kad je nafta došla na najnižu razinu da im se ne bi ugrozio standard građana – rekao je Vićan.

Točka je usvojena.

Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu.

18:10 Ivo Gjaja tražio je koliko novca je predviđeno za spomenik branitelja na Pilama, a resorni pročelnik Miho Katičić rekao je kako je za tu stavku predviđeno nula kuna.

Andro Vlahušić je ustvrdio kako je autor spomenika Igor Franić odbio dobrovoljno pristati na micanje spomenika, a Marko Potrebica mu je uzvratio kako postoji pisani dokaz da autora spomenika nitko nije niti kontaktirao. Napao ga je i za terminal u Gružu.

-Tužno je i žalosno što predloženim arhitektoniskim rješenjem to nikada ne bi bio home port. Tužno je da je gradonačelnik zagovarao da država daje jamstva francusko-turskom investitoru. Pogodovali ste investitoru, a čestitam Upravnom vijeću na hrabrosti što je odbacilo ovaj projkt. Ja sam za terminal kojim će upravljati Grad Dubrovnik, a kolodvorom je trebao upravljati koncesionar. Pa to je sramota – rekao je Potrebica.

Vlahušić je ustvrdio kako je projekt terminala projekt Vlade Tihomira Oreškovića.

-To što ministar danas kaže da je to projekt SDP-a je njegov problem – rekao je Vlahušić te dodao je kako se ne srami nijedne optužnice ni presude.

-Ja sam spreman pred kamerama DUTV-a staviti ruku na Bibliju i zakuniti se. Jesu li neki drugi spremni? Terminal se rušio na stranačikm sjednicama suprotno željama ministara iz vaših redova – rekao je Vlahušić.

Mato Franković mu je uzvratio kako je terminal u Gružu budućnost Grada Dubrovnika.

-Upravno vijeće je samostalno i neovisno donijelo odluku za Terminal u Gružu. Vi ne spominjete kako je moguće da jedan takav konzorcij ne može dobiti jamstvo banaka. ne spominjete kako je moguće da traže produljenje do studenog, vjerojatno se nadajući da će doći neka druga Vlada. Ministri Marić i Butković nisu pristali dati jamstva. Od vas se očekivalo da štitite Grad i građane. Da je ovo prošlo, što vi Dubrovnik dobio? Riječima arhitekata, ”neambicioznu građevinu neostojnu grada” – rekao je Franković.

Vlahušić je rekao kako je on sam ‘navijao’ da zgrada Terminala bude ljepša, a kritizirao je Frankovića jer je HDZ-ov ministar ukinuo Povjerenstvo za lijepo.

Mato Franković je rekao kako je do ukidanja ‘Povjerenstva za lijepo’ došlo zato jer se od Denisa Zovka tražio novac da dobije suglasnost.

-Sam Denis Zovko mi je rekao kako se od njega tražio novac da bi dobio suglasnost od Povjerenstva za lijepo u GUP-u. On je to iznio i ministru i ministar Kušćević je ukinuo to Povjerenstvo, a za pravo mu je dao i Visoki upravni sud RH. Ja sam o tome ispitivan prije 20-ak dana – rekao je Franković.

Vlahušić je odgovorio kako je Povjerenstvo za lijepo sugeriralo godinu dana što i kako raditi kako se ne bi dogodilo da hotel Royal Blue se ne spoji s Presidentom betonskom kockom.

Rekao je kako je taj investitor zatvorio javnu cestu (Nika i Meda Pucića), te kako ima utjecaj i na Visoki upravni sud.

 

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2016. godinu

Rebalans je usvojen bez rasprave jer se većina rasprave održala tijekom odluke o preraspodjeli viška iz 2015. godine.

Prijedlog odluke o raspodjeli prenesenog viška prihoda iz 2015. godine

Pročelnica za financije Anita Burić istaknula je kako je iz prošle godine preneseno 25 milijuna kuna. Rekla je kako je namjenski dio 16 milijuna kuna dok je ostatak nenamjenski. Rekla je kako je od 78 milijuna kuna rebalansa najveći dio, 40 milijuna kuna ide na Dubac. Rekla je i kako je 37 milijuna kuna višak od prošle godine Grada i njegovih tvrtki i ustanova, a povećanje je i 1.7 milijuna kuna karata od zidina.

Mato Franković počeo je svoje izlaganje Himnom slobodi. Potom je kritizirao Vlahušića da ne može podnijeti raspravu o proračunu jer su onda oni koji kritiziraju rušitelji i mrzitelji.

-Da nema ovog našeg kneza Vlahušića ne bi bilo zidina ni Igara. ne bi bilo Grada čiji je jedini stup Vlahušić. AKo ne znate mi smo rušitelji i mrzitelji svega što je dubrovačko i hrvatsko u ovom Gradu – rekao je Franković.

Dodao je kako su ti ‘rušitelji’ posljednja obrana Grada te kako je njihovo ”Ne” vrlo često najbolja stvar za reći.

-Naši amandmani nisu politički nego gradski. Svatko doprinese malom kotačiću velikog razvoja koji se zove proračun Grada Dubrovnika. Imamo suficit u proračunu, a nismo riješili probleme građana – rekao je Franković.

Dodao je kako će podržati preraspodjelu sredstava i rebalans proračuna, te naglasio kako nije u redu da Vlahušić nakon dogovora proziva ljude koje želi za partnere.

17:19 Pero Vićan kao predsjednik Odbora za proračun i financije rekao je kako su sve tri točke (preraspodjela viška, rebalansa i izvršenje proračuna) podržane većinom glasova.

17:20 Marko Potrebica rekao je kako suficit od 25 milijuna kuna nije uspjeh nego neuspjeh u realizaciji projekata. Spočitao mu je što je tek u ovom prijedlogu rebalansa predvidio 1.7 milijuna kuna za Studentski dom te kako se hvali investicijama koje nisu gradske. Istaknuo je kako bi volio da je 25 milijuna kuna viška pošlo u kapitalni projekt.

17:26 U ime DDS-a Pero Vićan je rekao kako neće podržati niti rebalans, niti izvršenje niti odluku o raspodjeli viška iz 2015. godine.

-Evo zašto smo zaista rušitelji. Tako nas i promatrajte. Prije mjesec dana smo mu dopisom poslali prijedloge za preraspodjelu sredstava. Mi imamo rebalans od 78 milijuna kuna, više od proračuna pola jedinica lokalne samouprave. Rekao je da su predlagali da se sredstava čuvaju za pravnu bitku za garažu ili da se usmjere za potrebe vrtića u Mokošici, izmještanje vatrogasaca ili izgradnju žičare. Predložili smo i da uložimo novac u koncertnu dvoranu da ne budemo u sukobu sa Sveučilištem. Kupili smo 100 metara četvornih na Osojniku i ništa tamo nismo napravili u zadnjih šest godina. Pitali smo i zašto se ne kupuje Remiza tim novcem. Pred iseljenjem smo a gdje ćemo ići s Libertasom. Čuo sam da će dio ići u Gospino polje, a dio u Komolac, pa to može predložiti smao nenormalna budala – rekao je Vićan.

Napomenuo kako su predlagali rješavanje pitanja branitelja na Nuncijati.

17:40 Esad Ćustović pobrojao je brojne gradove i općine u kojima je proračun osjetno manji od dubrovačkog, a dodao je kako se ne bi ni on složio s dijelom stavki iz proračuna.

17:51 Mira Buconić i Andro Vlahušić ušli su u raspravu o tome jesu li ‘radnici Čistoće jadni ljudi ili nisu’.

Buconić je ustvrdila kako je grad smrdljiv, te kako bi  jadnih radnika Čistoće trebalo biti ili više ili da ih netko treba kontrolirati. Ustvrdila je i kako bi ih trebalo više obučiti o kamenu.

Andro Vlahušić se ispričao zbog te izjave.

17:54 Ivo Gjaja je rekao kako ‘kažu da gradonačelnik u zadnje vrijeme lupa nogama i razbija’ te ustvrdio kako 150 tisuća kuna za novi namještaj bi trebalo usmjeriti u metalni namještaj.

18:03 Maro Kristić istaknuo je kako je prvenstveno potrebno ulaganje u komunalnu infrastrukturu, a onda investicije prilagoditi tome. Rekao je i kako se za groblje Dubac moglo zadužiti manje od 40 milijuna kuna, odnosno po fazama. Pitao je i zašto se iz viška prebacuje 500 tisuća kuna za potrebe azila, te je li riječ o radovima koji su izvedeni na drugom azilu čiju je izgradnju zabranilo Ministarstvo.

Raspodjela viška usvojena s 18 glasova ZA, tri protiv DDS-a i tri suzdržana Srđevaca.

UVODNO

16:01 Očekuje se početak sjednice.

16:12 Na sjednici je prisutno 24 vijećnika. Nedostaje jedino DDS-ov Lukša Matušić.

16:16 Zatraženo je micanje točke Prijedlog odluke o uključivanju Grada Dubrovnika u lokalnu akcijsku skupinu u ribarstvo FLAG „Južni Jadran“.

16:17 Matija Ćale Mratović zatražila je da se na dnevni red uvrste točke kojima bi se sa zakonom izjednačile stavke odluke o financiranju neprofitnih udruga. Ivo Gjaja predložio je da se na dnevni red uvrsti točka kojom će Gradsko vijeće osuditi izjavu gradonačelnika Vlahušića kada je ustvrdio da je ministar kulture Zlatan Hasanbegović dobio pljesak na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara jer su ”u društvu ustaše oličenje hrvatstva”.

16:22 Olga Muratti zatražila je micanje donošenja UPU-a Jakljan.

16:27 Maro Kristić tražio je da nadležni upravni odjeli Grada Dubrovnika da naprave očevid na parcelama u Peytonu, odnosno na adresi Iva Vojnovića 48. Riječ je o sukobu između stanara i branitelja koji su tamo dobili pravo gradnje.

16:30 Ljubo Nikolić tražio je skidanje točke UPU Jakljan jer nije sukladan Zakonima RH, a iz istog razloga tražio je skidanje točke koja uređue prostorno hotel Belvedere. Također tražio je uvrštavanje raskida ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial između Grada i Razvoj golfa.

16:38 Mladen Gojun tražio je skidanje točke Vijećnička pitanja.

16:39 Pero Vićan rekao je kako DDS podupire sidanje točaka o prostornom uređenju jakljana i Belvedera.
-Ako bi donijeli ovakvu odluku pogodovali bi velikim investitoru nauštrb svih naših sugrađana koji čekaju izmjene GUP-a – rekao je Vićan te naglasio kako DDS podržava investiciju na Belvederu ali ne na ovaj način.
Predložio je i osnivanje Muzeja gradskih laži, te dodao kako je predao dokument kojim se to predlaže na postupanje.

16:43 S dnevnog reda su maknute točke Vijećnička pitanja, prostorni planovi za Jakljan i Belvedere te Prijedlog odluke o uključivanju Grada Dubrovnika u lokalnu akcijsku skupinu u ribarstvo FLAG „Južni Jadran“

16:50 Uvrštene su točke o usuglašavanju financiranja udruga sa zakonskim normama, uvrštena je o točka osude izjave gradonačelnika Vlahušića, a raskid ugovora o koncesiji za Imperial nije dobila potrebnu većinu. Prema prijedlogu Pera Vićana uvrštena je točka o osnivanju institucije ‘Muzej gradskih laži’.

16:55 Nakon ostavke Ivana Viđena, na njegovo mjesto u povjerenstva i Odbore došao je Nikša Selmani. Riječ je o Mandatnom odboru Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Odbor za statut i poslovnik, Odbor za javna priznanja, te Odbor za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović