Hrvatska

GRAĐANI OPREZ Ovako možete provjeriti jedete li jabuku punu pesticida!

GRAĐANI OPREZ Ovako možete provjeriti jedete li jabuku punu pesticida!

Dok se Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Tihomirom Jakovinom i dalje ‘pravi glupo’ oko krađe 20 tona jabuka koje su zbog pesticida opasne po život iz Hrvatske voćarske zajednice stiže upozorenje javnosti.
Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković u izjavi za Hinu poručuje kako je nužan oprez potrošača, jer prema informacijama koje se pojavljuju, jabuke su nekoliko dana prije krađe prskane pesticidima i opasne su po zdravlje.
Riječ je o sortama koje će tek za mjesec dana biti zrele, kaže Ivković.
Potrošačima je preporučio da, ako kupuju jabuke od nepoznatog izvora, jabuke dobro operu i da ih prije upotrebe razrežu jer, ako je koštica bijela, onda ta jabuka nije zrela i postoji opasnost da je riječ o ukradenim, nedozrelim i prije toga špricanim jabukama.
Ivković se nada brzoj intervenciji policije kako bi se spriječila pojava tih jabuka među potrošačima.
Podsjetimo, iz voćnjaka kraj Križevaca nedavno je ukradeno 20 tona jabuka koje su nedavno prskane pesticidom i zbog toga opasne po zdravlje. Naime, njihova karenca (vrijeme od prskanja do sigurne upotrebe) daleko je trenutno od potrebne, a strahuje se da bi se jabuke mogle pojaviti na policama diljem Hrvatske.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist