Zanimljivosti

GRAD VS MEĐUGORJE ‘Tko je više osmislio i korisno uložio, a tko uludo utrošio?’

GRAD VS MEĐUGORJE 'Tko je više osmislio i korisno uložio, a tko uludo utrošio?'

Dubrovčanin Cvijeto Cvjetković na svom se Facebook profilu na zanimljiv način osvrnuo na trenutno stanje u Gradu usporedivši ga s turističkom ponudom Međugorja.

‘Koliko je samo novca utrošeno na obilaske turističkih destinacija diljem svijeta, od strane gradskih očeva i mama kao i njihovih pobočnika, s ciljem osmišljavanja što kvalitetnije turističke ponude Grada. Nema toga turističkog središta s kojim nas nisu uspoređivali, kopirali i krali ideje, povlačili paralele… Pokušavali svašta i na kraju uspjeli… Ali što? Napraviti nešto za što nisu uopće trebali daleko putovati, nešto što je godinama ranije osmišljeno, i to u našemu susjedstvu, i što od prvoga dana polučuje rezultate i odiše kvalitetom.
Naime, od trenutka ukazanja BDM do danas, na prostorima, do tada potpuno nepoznatog i zaostalog Međugorja, izgrađen je novi, moderan gradić, danas nezaobilazna turistička destinacija mnogih hodočasnika iz cijeloga svijeta. Ranije su brojni turisti dolazili u Dubrovnik i odlazili na jednodnevne izlete u Međugorje, a danas, zahvaljujući brojnim, bogatim i dostupnim hotelskim sadržajima Međugorja, odsjedaju u Međugorju, a u Dubrovnik odlaze na jednodnevne izlete. Čak dio njih, zbog gužve i nemogućnosti parkiranja, na trenutak zastanu na ex Vidikovcu, snime nekoliko fotografija i produže za Crnu Goru.
I sad usporedba:
Razlika – Grad je naslijeđen sa svim svojim kulturnim blagom, bez ikakvih ulaganja, osim održavanja, a Međugorje je izgrađeno zalaganjem i radom stanovništva toga kraja, sredstvima vlastitim ili zarađenima kroz neki vid ponude.
Sličnost – Restorani, caffe barovi, picerije, suvenirnice, slastičarnice, promet, gužve, guranja, potezanja za rukav……
I sad vas ja pitam: – Tko je više napravio, ponudio, postigao, osmislio? Tko je više korisno uložio? Tko je uludo utrošio? Na ovo posljednje pitanje dat ću moj odgovor koji ne mora biti točan, a vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu. Mišljenja sam da će najmanje profitirati oni koji su, na dubrovačkom području, izgradili hotele s pet zvjezdica obzirom da već danas takva kategorija gostiju nema što tražiti u našemu, strukovno osiromašenom i idejno zaostalom Gradu…’

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist