DuList IN

GOOD FOOD FESTIVAL Četvrti dan – velika završnica!

GOOD FOOD FESTIVAL Četvrti dan - velika završnica!

Završni dan ovogodišnjeg Good Food festivala bit će obilježen velikim i važnim događanjima.

U nedjelju ujutro Dubrovčane i njihove goste očekuje Dubrovačka trpeza na Stradunu, predstavljanje mjesta Blato na otoku Korčuli te radionica pripreme kolačića Fave dei morti – Bobići u prostorima Humanitarne udruge Deša.

U večernjim satima u hotelu Rixos Libertas na rasporedu je Gala večera ‘Land of Legends’ humanitarne naravi, kad će se uz pet slijedova i prateća vina, te zabavljače iz Turske, sredstva donirati za nabavku dijagnostičkog uređaja FibroScan za dubrovačku Opću bolnicu.

Organizatori Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije i Ceh ugostitelja ujedinili su se i organizirali tradicionalnu ‘Dubrovačku trpezu’ koja će se održati u nedjelju 23. listopada s početkom u 11 sati. Razgledavanje trpeze trajat će od 10 do 11 sati. Duž cijeloga Straduna predstavit će se brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji, te konavoski i pelješki vinari koji će prezentirati svoje znanje i umijeće. To je pravi užitak za oči i nepca za sve ljubitelje dobre hrane. Uz vrlo simbolične cijene bonova za jelo od 35 kn i bonova za vino za 15 kn, moći ćete uživati u brojnim delicijama i kušanju vina, a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe – za nabavku novog mamografa Općoj bolnici Dubrovnik, a sve će popratiti nastup Klape Maestral.

U atriju Palače Sponza čut će se priča o autohtonom kolaču lumblija uz tradicionalni ples Kumpanjija i klapsku pjesmu klape Kumpanji iz mjesta Blato na otoku Korčuli, koja počinje u 11 sati, a prethodi joj nastup Viteške udruge Kumpanjija na Stradunu. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji i poklanja se obitelji, prijateljima i susjedima. Ime lumblija potječe od francuskog izraza ‘N’ oublies pas’ – ‘Ne zaboravi me’, te stoga ovaj kolač nosi i lijepu poruku. Istom prigodom prezentirat će se i nagrađivana kuharica ‘Croacia – Cozinha e Memoria Dalmata’ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo. Dubrovčani i svi posjetitelji imat će prigodu upoznati još jedan gastronomski raritet ove regije, kao i djelić folklora i nasljeđa otoka Korčule.

S početkom u 10 sati radionica je u Deši. ‘Fave dei morti’, kolačići su od mjendula i cukara koji se u Dubrovniku tradicionalno peku uoči blagdana Svih svetih. Pripremaju se u tri boje, a svaka ima svoju simboliku – bijela simbolizira rođenje, roza život, a smeđa smrt. Mlečani su ih proširili duž naše obale gdje ih nazivaju – bobići. Veličinom podsjećaju na zrno boba koje se u davnoj prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima, otuda im i neobično ime (fava = bob, fave dei morti = bob mrtvih).

Za završetak ovogodišnjeg Good Food Festivala grupacija Rixos predstavit će svoju najnoviju atrakciju – tematski park u turskoj Antaliji. Gala večera s temom ‘Land Of Legends Theme Park’ bit će humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen nabavci dijagnostičkog aparata FibroScan za dubrovačku Opću bolnicu. Chef hotela Rixos Libertas Ozgur Donertas osmislio je za tu večer menu od pet slijedova, a riječ je o kombinaciji dalmatinske i turske kuhinje, uz probrana vina. Zabavni program izvest će zabavljači iz Tematskog parka ‘Land of Legends’ uz niz iznenađenja.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist