Županija

Gimnazijalci posjetili stanište majkovske kornjače

Gimnazijalci posjetili stanište majkovske kornjače

Učenici Gimnazije Dubrovnik posjetili su stanište riječne kornjače, Mauremys rivulata u Majkovima, herpetološkom rezervatu predloženom za zaštitu.

Riječna kornjača je jedna od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj. Nalazimo ih isključivo na području Dubrovačko–neretvanske županije i to na području Stonskog polja, Donjih Majkova i Konavoskog polja. Populacije riječne kornjače su međusobno odvojene što je jedan od razloga nesigurne budućnosti ove vrste.

Na edukativnom izletu „Putevima majkovske kornjače“ učenici su obišli dvije lokve gdje obitavaju jedinke. Muzejska pedagoginja Suzana Stanković učenike je upoznala s biologijom vrste, problematikom uništavanja njenog staništa, antropogenim utjecajem i mjerama zaštite. Cilj inicijative je podizanje svijesti učenika i edukacija o važnosti zaštite i očuvanja majkovske kornjače. U sklopu terenskog obilaska Majkova posjetili su i „Kuću meda“ gdje su čuli priču o pčelama, medu i ostalim tradicijskim proizvodima naše županije.

Izlet je organizirao Prirodoslovni muzej Dubrovnik povodom obilježavanja Dana zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodnog dana biološke raznolikosti 22. svibnja te Međunarodnog dana kornjača 23. svibnja.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist