Peškafondo

Gari ne gari

Gari ne gari

Naš grad ima jedani jedinstven bioritam. Od svetog Vlaha počinje se buditi. Dakako da sve ovisi i o datumu kada ‘pada’ Uskrs, ali s Festom baš okrenemo novi sezonski kalendar, grad je u ‘niskom startu’.

Turističke tvrtke na veliko su krenule u potragu za novim sezonskim radnicima, u restoranima se traže novi majstori od kuhače. Pripreme su u punom jeku. Ali gdje je glavni čovjek od turizma u državi, zašto on zaobilazi Dubrovnik!? Nova hrvatska Vlada nedavno je obi­lježila svojih prvih stotinu dana man­data, a najvažniji ministar, barem što se Dubrovnika tiče, Dubrovnika, turi­stičkog ‘šampiona’, Dubrovnika, svjet­ski prepoznatljive turističke meke, još uvijek nije našao za shodno posjetiti nas. Ne mislim pri tom na turistički posjet, šetnju po zidinama, obilazak muzeja, besplatno gostovanje u nekom od visokokategornika, već pravi radni sastanak s turističkom strukom grada. Predstavnicima županijske i gradske turističke zajednice, vlasnicima hotela, predsjednicima strukovnih turističkih i ugostiteljskih grupacija. Još nije sti­gao na red od svih pustih turističkih hrvatskih meka u Dubrovniku orga­nizirati tematski sastanak o pripremi za sezonu. Na kojem bi se upoznao s problemima, jer njih unatoč iznimnim rezultatima uvijek ima, na kojem bi pohvalio, potapšao ljude po ramenu, rekao neku mudru i pametnu, ali još važnije pokušao razumjeti Grad i pred­ložiti poneku državnu potporu.

No Gari, bez obzira što nosi takvo ime, nig­dje ‘ne gari’. Nije mu preša spustiti se do grada. Valjda mu je s neruke, daleko. A baš on, prekaljeni turistički znalac, mora znati kad se turistička sezona pri­prema. Sada. Jučer.

Na naš nedavni upit Ministarstvu turizma kada bi mogli očekivati mini­stra Cappellija odgovorili su nam kako će nas ministar ‘svakako posjetiti’. Ne sumnjamo da bi mogao jednim udar­cem ubiti dvije muhe pa se prošetati do Grada za vrijeme Vlahove Feste. Kao da tad svima nije i preko glave proto­kola i visokih uzvanika koji su se došli prošetavati po Stradunu, a ništa kon­kretno raditi. Uostalom, kad je ovoliko čekao dovoljno bi mu bilo pustiti svog državnog tajnika od turizma doma. Jer Frano M. od uhodavanja u posao i silnih obveza odavno nije điravo po Gradu.

Ma šalu na stranu. Trebamo bit svjesni kako od Franove uhljebničke reinkarnacije u Ministarstvu turizma nećemo vele profitirati, tako da neće imati prilike istrijanskom ministru posložiti prioritete, od kojih bi mu jedan imperativno trebao biti Grad. U cijeloj ovoj priči ostaje žalosna spo­znaja kako Dubrovnik, a tako i Hrvat­ska, ne mogu napraviti veliki i zna­čajan iskorak prema naprijed dok se ministri ne prestanu revijalno pojav­ljivati na lokacijama gdje je samo bitno doći, i biti viđen. Nas se uredno i veoma konkretno sjete za Festu, za otvaranje Igara i u političkim izbor­nim kampanjama. U ostalom dijelu godine prema Dubrovniku se pona­šaju – daleko od očiju, daleko od srca. Ili prevedeno, ‘snađi se druže’.
Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović