Aktualno

FRANKOVIĆ NAKON SASTANKA S KRUZERAŠIMA ‘Već ovo ljeto bez zagušenja na ulazima u povijesnu jezgru’

FRANKOVIĆ NAKON SASTANKA S KRUZERAŠIMA 'Već ovo ljeto bez zagušenja na ulazima u povijesnu jezgru'

Već ovo ljeto neće biti zagušenja na ulazu Pile u povijesnu jezgru grada. Više se ne bi trebalo događati da grad u istom danu posjeti šest cruisera – izjavio je gradonačelnik Mato Franković u utorak nakon radnog sastanka s predstavnicima međunarodnog krovnog udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i vodećih svjetskih društava za kružna putovanja.

-S ciljem održivog turizma ćemo 2019. i 2020. godine u suradnji s Lučkom upravom odrediti dani koji su ‘problematični’. Mislim da ih je deset te ćemo ih u dogovoru sa svim akterima relaksirati, prije svega u vremenima pristajanja i odlazaka. Unaprijed će se znati u kojim danima će se moći ‘bookirati’ Dubrovnik kao luka pristajanja. Lučka uprava će potom sa svojim poslovnim partnerima raditi usklađenja u rasporedu – izjavio je Franković, koji je bio zadovoljan pozitivnim dijalogom s predstavnicima CLIA.

-Nismo bili neprijatelji, već partneri. Razumijeli su naš problem te su željni pomoći kako bi njihovi gosti dobili veću kvalitetu usluge. Ovo je prilika CLIA-i da pokaže spremnost na suradnju kad im pristupi jedna lokalna zajednica. Jednim su dijelom bili i neopravdano napadnuti jer im dosad nitko nije prišao. Kako smo od njih saznali, nikad dosad ni gradonačelnik Venecije ni Barcelone s njima nije razgovarao – rekao je Franković.

Franković je upozorio kako bit projekta ‘Respect the City’ nije sprječavanje broja gostiju u gradu, već upravljanje turizmom.
-Za uspjeh turističke destinacije treba poznavati turizam, a potom i upravljati destinacijom, kako ne bi bila samo za sutra, već za budućnost. Zato svi razgovori imaju jedino za cilj upravljanje destinacijom te postizanje kvalitete usluge. Gospoda iz CLIA-e su to jako dobro razumijela te vjerujem da će Dubrovnik biti prvi svjetski model suradnje jednog grada i lokalne zajednice s vodećim cruise operaterima s ciljem povećanja cruise usluge, a da istovremeno zadrži sve ostale vrste gostiju – smatra Franković.

– Slažemo se da postoje dani kad u Dubrovnik stiže više posjetitelja nego što to grad može primiti. Nama je Dubrovnik važno odredište, a mi u toj situaciji imamo svoju ulogu i želimo je odigrati vrlo pozitivno. Želimo doprinijeti u pronalasku rješenja zajedno sa stanovnicima Dubrovnika. Zato smo ovdje, jer nije uvijek najbolje rješenje kad se o nekoj temi raspravlja iz lagodnosti nekog udaljenog ureda. Najbolje je biti ovdje s ljudima i razgovarati o pronalasku rješenja – izjavio je tom prilikom direktor CLIA Europe za pitanja lokalne uprave Nikos Mertzanidis.

-Predstavnici cruise kompanija žele raditi na rješavanju problema, odnosno ideje koje su iznesene na sastanku prenijeti upravama svojih kompanija, analizirati ih te biti u konstantnoj komunikaciji s lučkim vlastima i gradonačelnikom. Te se ideje najviše tiču promjena u rasporedima posjeta te vremenu provedenom u luci – istaknuo je Mertzanidis.

-Nismo znali, a danas smo saznali od gradonačelnika, da kad se u istom trenu u luci nađu dva cruisera onda se stvaraju velike gužve na ulazu u povijesnu jezgru. To moramo riješiti, što čak ne mora ni biti planirano godinama unaprijed, već se može dogovoriti na licu mjesta. Gradonačelnik nam je ponudio podatke o kretanju turista tijekom dana, a stručnjaci će to proučiti te prepoznati koja su to ključna vremena. Prema tome će onda donijeti odluku što bi bilo najbolje za poduzeti – rekao je Mertzanidis.

Riječ je o drugom sastanku gradonačelnika Frankovića s vodstvom CLIA-e. Na prvom sastanku u Hamburgu u rujnu 2017. godine sastao se s predsjednicima svjetskih cruise kompanija, a u Dubrovnik su u utorak na sastanku bili podpredsjednici tih kompanija za odnose s lokalnom zajednicom.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist